Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

"ΟΧΙ" ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

Υπέρογκες και άδικες χαρακτήρισε τις αυξήσεις των δημοτικών τελών ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "ΝΑΥΠΛΙΟ ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ" και δημοτικός σύμβουλος κ. Γραμματικόπουλος, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι είναι οι μεγαλύτερες αυξήσεις που έχουν γίνει ποτέ στον Δήμο Ναυπλιέων, η δε επιβολή τους, κατά τρόπο οριζόντιο και ενιαίο, αδικεί τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η κάλυψη του ελλείμματος (1.120.000 €) θα μπορούσε να επιτευχθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της με μείωση των δαπανών κατά 15 - 20%. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Γραμματικόπουλου είναι η κάτωθι:

«…Το οικονομικό περιβάλλον, εντός του οποίου κινείται σήμερα η ελληνική κοινωνία, είναι γνωστό. Η σκιά της οικονομικής κρίσης πέφτει βαριά σε όλους μας. Υπό αυτή την έννοια και τα δημοτικά τέλη, για την αναπροσαρμογή των οποίων συζητάμε, παρά τον ανταποδοτικό χαρακτήρα τους δεν παύουν να αποτελούν ακόμα μία οικονομική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Η αύξηση των δημοτικών τελών, που προτείνει η Δημοτική Αρχή, είναι υπέρογκη. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει γίνει ποτέ στον Δήμο Ναυπλιέων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για τις κατοικίες στο Ναύπλιο η αύξηση ξεπερνάει το 25%, ενώ για τις κατοικίες στον Δήμο Ασίνης η αύξηση ξεπερνάει το 55%. Στα καταστήματα, στα ξενοδοχεία, στα camping και στις βιοτεχνίες, τα δημοτικά τέλη αυξάνονται από το διπλάσιο έως και το τετραπλάσιο. Εκτός όμως από υπέρογκοι, οι νέοι συντελεστές είναι και άδικοι διότι εφαρμόζονται με οριζόντια λογική, με ενιαίο τρόπο, δίχως να λαμβάνεται υπόψιν η ιδιαιτερότητα των επί μέρους περιοχών και ιδιαίτερα των τοπικών – δημοτικών κοινοτήτων των πρώην Δήμων. Δεν είναι δυνατόν, επί παραδείγματι, καταστήματα σε χωριά και μικρές κοινότητες του Δήμου μας να επιβαρύνονται με αυξήσεις ανάλογες με αυτές στο κέντρο του Ναυπλίου. Τα ξενοδοχεία και τα camping πλήττονται σε μεγάλο βαθμό. Οι επαγγελματίες δεν αντέχουν πλέον άλλο. Η Δημοτική Αρχή προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεγάλο οικονομικό έλλειμμα της τάξεως του 1.120.000 €, μεταξύ εσόδων και δαπανών επέλεξε την εύκολη λύση της ραγδαίας αύξησης των εσόδων χωρίς να αγγίξει καθόλου τις δαπάνες. Η δική μας πρόταση είναι οι αυξήσεις των δημοτικών τελών να μην ξεπερνούν σε καμία περίπτωση τον πληθωρισμό, η δε αντιμετώπιση του ελλείμματος που παρουσιάζει ο Δήμος να καλυφθεί με μείωση των δαπανών. Όσο κι αν είναι ανελαστικές κάποιες δαπάνες, με μία μείωση των δαπανών κατά 15% θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περίπου 700.000 € και έτσι να έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος.

Θεωρώ ότι οι παραπάνω προτάσεις μας είναι ξεκάθαρες, ειλικρινείς και εφαρμόσιμες. Μακριά από «ξύλινες» πολιτικές τοποθετήσεις και λαϊκισμούς. Καλούμε την Δημοτική Αρχή να τις εφαρμόσει και εμείς θα τις στηρίξουμε. »




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου