Ακούμε πολύ συχνά τη φράση « έλλειψη χρημάτων στάση εμπορίου». Δεν είναι απαραίτητο να έχεις πακτωλό χρημάτων για να προωθήσεις κάποια έργα ή ενέργειες, αλλά αρκεί η ισχυρή θέληση και η γνώση το πώς θα ενεργοποιήσεις τις γνωριμίες σου στον κατάλληλο χρόνο.
Για να προσελκύσουμε περισσότερα κρουαζιερόπλοια στο Ναύπλιο σίγουρα χρειάζονται εκατομμύρια ευρώ σε έργα υποδομής. Για να προσελκύσουμε όμως τα μικρά ιστιοπλοϊκά, ιδιωτικά πλοία και πλοία εβδομαδιαίας κρουαζιέρας μέχρι 50 ατόμων χρειάζεται θέληση και μερικά τηλέφωνα.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται στο Πόρο ναυτικό σαλόνι επαγγελματικών σκαφών. Εκτός από μεγάλους τουριστικούς πράκτορες, παρευρίσκονται πολλοί υπουργοί αλλά και κρατικοί αξιωματούχοι άλλων χωρών που ασχολούνται με τον τουρισμό. Μια έκθεση 50-60 επαγγελματικών πλοίων με αξία τους να ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Μία έκθεση, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει το Ναύπλιο, αφού υπερτερεί σε όλα τα σημεία έναντι του Πόρου, με τεράστια οφέλη για την περιοχή. Το Ναύπλιο διαθέτει μεγάλο λιμάνι, ξενοδοχειακή υποδομή υψηλών προδιαγραφών, καλό οδικό δίκτυο, άμεση πρόσβαση οποιαδήποτε ώρα. Ο Πόρος διέθετε ένα μόνο πλεονέκτημα που επισκιάζει αυτά του Ναυπλίου, Δήμαρχο με … δυναμισμό και αποφασιστικότητα, που ξεκίνησε ένα θεσμό από την αρχή και σε ελάχιστο χρόνο τον έκανε να θεριέψει.
Δεν νομίζω ότι θα καταλογίσουμε ευθύνες στο δήμαρχο κ. Αναγνωσταρά, γιατί δεν είναι οραματιστής για να δημιουργήσει ένα ισχυρό θεσμό. Καταλογίζουμε όμως ευθύνες γιατί με την ανοχή του και τις επιλογές του, χρεοκόπησε και έκλεισε η Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης, μια πολιτική αμέλεια για ένα τουριστικό δήμο.
Ένα άλλο γεγονός που εμποδίζει τους λάτρεις της θάλασσας να έρθουν στο Ναύπλιο, είναι τα δελτία της μετεωρολογικής υπηρεσίας. Θα γελάσετε αν μάθετε ότι η ΕΜΥ δίνει τον ίδιο καιρό για το Ναύπλιο και τη Μήλο, την απόλυτη μπουνάτσα με τα κύματα βουνά του νοτιοδυτικού Αιγαίου. Πριν από 50 χρόνια ο αργολικός συμπεριελήφθη στο ΝΔ Αιγαίο που φθάνει μέχρι τη Μήλο και τα Κύθηρα. Με την τουριστική ανάπτυξη των νησιών του Σαρωνικού, το κομμάτι από Πειραιά μέχρι Πόρτο Χέλι αποτέλεσε ξεχωριστή πρόβλεψη πολύ ηπιότερη. Είναι γνωστό ότι ο Αργολικός είναι πολύ πιο ήρεμος από το Σαρωνικό και ιδιαίτερα με βόρειους ανέμους, γαλήνιος.
Φανταστείτε κάποιον ξένο, λάτρη της θάλασσας, αλλά χωρίς γνώση της περιοχής, να φτάνει στις Σπέτσες μετά από 5-6 μποφόρ στο Σαρωνικό και αντί να ακούσει από το λιμεναρχείο «προχωρήστε άφοβα προς το Ναύπλιο, άνεμοι 3 μποφόρ το πολύ», ακούει «δεν έχουμε δελτίο για Αργολικό, αλλά για ΝΔ αιγαίο, Βόρειοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ». Είναι βέβαιο ότι δεν θα προχωρήσει προς το Ναύπλιο, θα μείνει στις Σπέτσες και στο Πόρτο Χέλι να περάσει το Σαββατοκύριακο, να φάει το ψάρι του, να διασκεδάσει στα τοπικά μπαρ, να πιει τον καφέ του, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα στη τοπική οικονομία. Αλλά και στα επαγγελματικά σκάφη θα πρέπει να πειστεί το λιμεναρχείο ότι ο καιρός είναι πιο ήπιος, να βρεθεί και άλλος καπετάνιος που θα συνυπογράψει το πρακτικό για την άρση απαγόρευσης απόπλου λόγω καιρού για να μπορέσει το πλοίο να αποπλεύσει. Σιγά μην περάσει ο καπετάνιος αυτή τη διαδικασία, θα μείνει στις Σπέτσες και ας είναι το λιμάνι μόνιμα φουρτουνιασμένο από τα θαλάσσια ταξί, ας είναι ανοικτό σε όλους τους ανέμους, καλύτερα φουρτουνιασμένη θάλασσα παρά γραφειοκρατία. Βλέπετε οι Σπετσιώτες έχουν μεριμνήσει από την δεκαετία του ΄60 για αυτό που εμείς δεν γνωρίζουμε το 2010.
Το Ναύπλιο ακόμα περιμένει όλους αυτούς τους σκαφάτους που φοβήθηκαν να περάσουν τον αργολικό, που θα ήταν μια τονωτική ένεση για τα μαγαζιά, τις ψαροταβέρνες, τους ηλιοκαμένους ψαράδες που βλέπουν τα ψάρια τους να μην έχουν την αναμενόμενη ζήτηση.
Γύρω από τον αργολικό ζουν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι. Με δύο υπουργούς στη κυβέρνηση από Αρκαδία και Αργολίδα, θα μπορούσε γρήγορα και εύκολα να βρεθεί λύση, να αποκτήσει ο Αργολικός το δικό του δελτίο καιρού. Ο δήμος Ναυπλίου, σαν μεγαλύτερο λιμάνι της περιοχής έπρεπε πολλά χρόνια πριν να είχε κάνει αίτηση στην ΕΜΥ βασιζόμενος στα στοιχεία του σταθμού της Πυργέλας. Φαίνεται όμως ότι ο συγκεκριμένος σταθμός χρησιμοποιείται από την παρούσα δημοτική αρχή μόνο για να δικαιολογήσει τα αποτελέσματα των πλημμυρών στο Ναύπλιο και αγνοείται από το δήμαρχο και τους συνεργάτες του ότι εκτός από τη βροχόπτωση μετράει και τους ανέμους.
Δεν χρειάζονται για όλες της ενέργειες χρήματα, χρειάζεται να βγαίνεις και να αφουγκράζεσαι την κοινωνία, τους προβληματισμούς και τις απλές λύσεις που προτείνει και σίγουρα να μην το θυμάσαι 2-3 μήνες πριν τις εκλογές.
Σύγχρονες αρχές διοίκησης στο Δήμο Ναυπλίου;
Στα πλαίσια των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου, όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι μέσα από συνεντεύξεις και συζητήσεις δίνουν το στίγμα τους, για το πώς σκοπεύουν να διοικήσουν το νέο διευρυμένο δήμο Ναυπλίου. Ο Χρήστος Γραμματικόπουλος πολλές φορές έχει αναφέρει ότι θα εφαρμόσει ταχύτητες επιχείρησης, στη λήψη αποφάσεων στο δήμο. Μπορεί άραγε ο δήμος να διοικηθεί με σύγχρονες αρχές, όπως όλες οι επιχειρήσεις; Με μια πρώτη ματιά θα το χαρακτηρίζαμε σαν αστείο. Με γλαφυρότητα θα απαντούσε κάποιος ότι δήμος είναι γραφειοκρατία, νερό, σκουπίδια, αλλά όχι επιχείρηση.
Πολλές αρμοδιότητες των δήμων εκχωρούνται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου δηλαδή δημοτικές επιχειρήσεις, όπως αυτές της ύδρευσης-αποχέτευσης και τουρισμού. Ο δήμος είναι μια γιγαντιαία επιχείρηση. Έχει έσοδα όπως δημοτικό φόρο, δημοτικά τέλη, χορηγίες, κρατικές χρηματοδοτήσεις, έχει έξοδα όπως μισθούς, έργα, αγορά μηχανημάτων, ύδρευση, έχει παραγόμενο προϊόν όπως οι υπηρεσίες καθαριότητας, ύδρευσης, προβολής, συντήρησης και ορθής λειτουργίας της πόλης. Ο δήμος μοιάζει στα πάντα με τις επιχειρήσεις που όλοι γνωρίζουμε με μια διαφορά. Αν δεν είσαι ευχαριστημένος από το προϊόν που παράγει μια επιχείρηση πας στη διπλανή, στον ανταγωνιστή της, στον δήμο αν δεν είσαι ευχαριστημένος αλλάζεις τον δήμαρχο.
Με την προϋπόθεση ότι ο δήμος έχει πολλές ομοιότητες με μια σύγχρονη επιχείρηση μπορούμε να μιλήσουμε και για αρχές σύγχρονης διοίκησης του. Ο HERNY FAYOL Γάλλος μηχανικός ορυχείων, επιχειρηματίας και διευθυντής, βασιζόμενος στη διοικητική του εμπειρία, ανέπτυξε 14 αρχές διαχείρισης που τεκμηρίωσε σε βιβλίο που δημοσιεύτηκε το 1916 με τίτλο ‘Γενική και βιομηχανική διαχείριση’. Στο ζενίθ της βιομηχανικής επανάστασης το βιβλίο του FAYOL έγινε γρήγορα η βίβλος όλων των επιχειρηματιών. Δεν προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγικότητα, με την εκμετάλλευση του εργαζόμενου από τον εργοδότη, αλλά να προωθήσει τη μεταξύ τους συνεργασία. Ο διευθυντής πρέπει να δημιουργήσει το σταθερό περιβάλλον εργασίας, συνεργασίας, αξιοκρατίας όπου κάθε εργαζόμενος θα γνωρίζει με σαφήνεια τι πρέπει να κάνει, ποιος θα τον ελέγξει, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργείται η ισότητα απέναντι στην αρχή, η ανταμοιβή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ελευθερία προσωπικής πρωτοβουλίας και ότι ενεργεί ως μέρος του συνόλου, για το σύνολο.
Οι 14 αρχές του Fayol αν εφαρμοστούν δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα για την επιχείρηση αλλά και για τον ίδιο των εργαζόμενο. Σίγουρα η εφαρμογή τους δεν είναι το ευκολότερο πράγμα, το ποσοστό εφαρμογής τους όμως, θα είναι ανάλογο με την εύρυθμη λειτουργία και οικονομική ανάπτυξη της επιχείρησης ή του δήμου.
1. Ειδίκευση της εργασίας, πρέπει να ενθαρρύνουμε το προσωπικό στη συνεχή βελτίωση γνώσεων. Η εξειδίκευση γίνεται ακόμα πιο απαραίτητη στις μέρες μας. Στα πλαίσια ενός διευρυμένου δήμου οι απαιτήσεις γίνονται μεγαλύτερες τόσο στα έργα όσο και στις υπηρεσίες. Ένα μεγάλο έργο δεν γίνεται να μελετηθεί ή να ελεγχθεί από ένα άτομο αλλά από μια ομάδα ατόμων με ανάλογο τομέα ευθύνης. Το ίδιο ισχύει και για τους αιρετούς, δεν μπορεί σε ένα νησί που ζει από το λιμάνι και τις παραλίες να βάλεις αντιδήμαρχο ένα αγρότη ή σε μια επιτροπή τουρισμού να είναι απόντες αυτοί που ζουν από τον τουρισμό. Η επιλογή των αιρετών πρέπει να γίνει με βάση τη δυναμικότητα του χαρακτήρα και των γνώσεων τους και όχι με βάση την εγγύτητα τους, τη φιλία τους προς εμάς.
2. Αρχή, το νόμιμο δικαίωμα άσκησης της εξουσίας. Ένας είναι διευθύνων και αδιαμφισβήτητα είναι ο δήμαρχος, ορίζει την πολιτική, το πλάνο δράσης, ασκεί τον έλεγχο. Είναι ο αρχηγός μόνο αν δεν έχει αγκιστρώσεις απέναντι σε μεγάλα συμφέροντα, μόνο αν δεν έχει εκχωρήσει την εξουσία που του έδωσαν οι δημότες σε μεγαλοεπιχειρηματίες, με αντάλλαγμα την πολύτιμη βοήθειά τους για να γραπωθεί στην εξουσία.
3. Πειθαρχία, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία χαλάρωση των κανόνων και για κανένα. Ακόμα και ο ίδιος ο δήμαρχος θα πρέπει να κινείται μέσα στα πλαίσια που ορίζουν οι νόμοι, οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου αλλά και να πειθαρχήσει στις δεσμεύσεις που προεκλογικά ανέλαβε έναντι των δημοτών.
4. Ενότητα της εξουσίας, ο δήμαρχος διορίζει και παύει αντιδημάρχους και προέδρους δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και είναι υπεύθυνος για τα έργα και τις πράξεις τους, που έγιναν με εντολή του, συγκατάθεση ή ανοχή του.
5. Ενότητα της εντολής, οι εντολές πρέπει να είναι σαφείς, ώστε να είναι κατανοητές σε όλη την κλίμακα της διοίκησης, από τον αντιδήμαρχο μέχρι τους υπαλλήλους. Βασίζονται πάνω σε ένα καλομελετημένο σχέδιο δράσης, με οδηγίες, κατευθύνσεις, εναλλακτικές οδούς, που όλοι γνωρίζουν και με συνεργασία των υψηλόβαθμων στελεχών μπορούν να αλλάξουν.
Δεν μπορώ να κατανοήσω το γεγονός ότι ο πρώτος τη τάξη δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος της επιχείρησης ύδρευσης αποφασίζει να κόψει το νερό σε δημότες και χωριά επειδή χρωστούν και σε διάστημα λίγων ημερών ο δήμαρχος επαναφέρει την σύνδεση. Πολλά περνούν από το μυαλό του κάθε δημότη,
· ότι ο δήμαρχος μετά από οκτώ χρόνια ανακάλυψε την ύπαρξη της επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης και αποφάσισε να επέμβει
· ότι αποφάσισαν ενόψει εκλογών να παίξουν το γνωστό παιχνίδι του καλού και του κακού με τον δήμαρχο σε πρώτο ρόλο να κερδίζει εντυπώσεις από τους διψασμένους κατοίκους (αναρωτιέμαι μετά τις εκλογές ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα, ποιος θα καλύψει την μαύρη τρύπα της Δ.Ε.Υ.Α).
· ότι στη κυριολεξία ο δήμαρχος ¨άδειασε¨ ένα καλό του συνεργάτη για την εξασφάλιση του πολιτικού του μέλλοντος.
6. Υπαγωγή μεμονωμένων συμφερόντων, για το καλό του συνόλου. Κανείς δεν εκλέγεται με σημαία του το ¨ενεργώ για το καλό μου¨ αλλά για το κοινό καλό. Πρέπει όλοι να δεσμευτούμε και με πράξεις μας να το εφαρμόσουμε, ότι θα ενεργήσουμε με το δικαιότερο τρόπο απέναντι σε όλους τους δημότες είτε μας προτίμησαν είτε μας αποδοκίμασαν. Δεν πρέπει ένα χωριό που μας αποδοκίμασε με τη ψήφο του, να το αποδοκιμάσουμε με τα έργα μας, με τις παρεχόμενες προς αυτό υπηρεσίες και όμως αυτό συμβαίνει σε χωριά των περιφερειακών δήμων.
7. Ανταμοιβή, ο υπάλληλος που προσπαθεί, που παράγει, που εξυπηρετεί, που θα μας χαμογελάσει όταν θα έχουμε την συναλλαγή με τις υπηρεσίες του δήμου πρέπει να ανταμειφθεί. Η μισθοδοσία είναι ενιαία για όλους και στο δήμο δεν υπάρχει μπόνους παραγωγικότητας. Υπάρχει μερικές φορές κάτι πιο σημαντικό από λίγα ευρώ στο μισθό, μια ηθική ικανοποίηση, ένα ευχαριστώ από το στόμα του προϊσταμένου, μια δημόσια ευχαριστία από τον δήμαρχο, μια βράβευση σε μια σεμνή τελετή. Στις μέρες μας μέσω του internet μπορούμε να διατυπώσουμε ενστάσεις ή παράπονα ή μια δημόσια ευχαριστία. Κανείς δεν δέχεται να τον κατηγορήσουν, προτείνω όμως να υπάρχει στην ιστοσελίδα του δήμου, σελίδα καταχώρισης ενυπόγραφων ευχαριστιών για τους δημοτικούς υπαλλήλους, για όλους αυτούς που χαμογελαστά θα συνεχίσουν να μας εξυπηρετούν, να μας καθαρίζουν.
8. Συγκέντρωση εξουσιών, τα υψηλόβαθμα στελέχη (δήμαρχος, αντιδήμαρχοι) λαμβάνουν αποφάσεις και επί αυτών λογοδοτούν. Προσωπικά δεν έχω δει κάποιο επίσημο απολογισμό έργων και οικονομικών στοιχειών στο τέλος του κάθε οικονομικού έτους, κάτι σαν τον ισολογισμό των επιχειρήσεων και ασφαλώς δεν εννοώ στα χαρτιά. Να βγει ο δήμαρχος παρουσία πολιτών και να δικαιολογήσει πράξεις, παραλήψεις, αποφάσεις και αν τα έχει πάει τόσο καλά να λάβει την επιδοκιμασία του κόσμου. Φαίνεται ότι οι νυν δήμαρχοι του ευρύτερου δήμου Ναυπλίου είναι αρκετά μετριοπαθείς, δεν κάνουν απολογισμό πεπραγμένων απλά γιατί δεν τους αρέσει το … χειροκρότημα.
9. Διοικητική κλίμακα, ιεραρχική με ανάλογη εκχώρηση της εξουσίας.
10. Τάξη, ο εξοπλισμός και οι άνθρωποι του δήμου πρέπει να βρίσκονται τον κατάλληλο χρόνο στην κατάλληλη θέση, αυτό μεγιστοποιεί την απόδοση του οργανισμού.
11. Ισότητα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθάνονται ένα αίσθημα εργασιακής δικαιοσύνης, ότι τους μεταχειρίζονται ισότιμα και δίκαια. Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι προσπαθούν να σπείρουν τον πανικό στις τάξεις των δημοτικών υπαλλήλων, ότι τάχα θα χάσουν την βόλεψή τους, ότι θα γίνουν ανακατατάξεις, αναπροσαρμογές, ότι θα έρθουν τα πάνω κάτω, οπότε για το ΄΄ συμφέρον ΄΄ τους, αξίζει να συνεχίσει η υπάρχουσα δημοτική αρχή. Η δική μας παράταξη η Νέα Ελπίδα, βλέπει όλους τους δημότες ισότιμους, δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, οι δικοί μας και οι δικοί σας, υπάρχουν μόνο ΝΑΥΠΛΙΩΤΕΣ και αυτό θα το αποδείξουμε και στο επίπεδο της εργασίας στο δήμο, με οργανωτικούς κανόνες που θα εφαρμόζονται με συνέπεια σε όλους τους υπαλλήλους καλλιεργώντας στο μέγιστο, το αίσθημα της εργασιακής δικαιοσύνης.
12. Σταθερότητα προσωπικού, τα καλά στελέχη πρέπει να διατηρούν θέσεις και αξιώματα όπου και αν ανήκουν. Το πετυχημένο προσωπικό, ο υπάλληλος που γνωρίζει την οργανωτική πρακτική είναι ζωτικός πόρος για το δήμο. Με βάση τα ανωτέρω, δεν δικαιολογείται η ενέργεια δημάρχου που μεταθέτει τη σύζυγο πολιτικού του αντιπάλου, μόνο για να τονώσει το ηγετικό του προφίλ. Μην ξεχνάμε ότι η δικαιοσύνη τάχθηκε υπέρ της εργαζόμενης, ζημιώνοντας με αποζημιώσεις το δήμο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!!! Θα μπορούσαν με τα ίδια χρήματα να είχαν αγοραστεί κάποια απορριμματοφόρα.
13. Πρωτοβουλία, πρέπει να ενθαρρύνεται η ατομική πρωτοβουλία των εργαζομένων, η πρόσθετη προσπάθεια που αναλαμβάνει ένας υπάλληλος για το καλό του δήμου, το καλό του συνόλου. Με την περικοπή δαπανών και τη μείωση δημάρχων-αντιδημάρχων στο μισό, κάποιοι ανάλογα με τη γνώση τους, με το χόμπι που έχουν θα πρέπει να αναλαμβάνουν περισσότερες δραστηριότητες, να μελετήσουν και να υλοποιήσουν μια εκδήλωση επειδή πραγματικά τους αρέσει ή γιατί έμαθαν να προσφέρουν χωρίς να περιμένουν να ανταμειφθούν, (πολιτιστικά, τουρισμός, εθελοντική καθαριότητα).
14. Αίσθημα ενότητας, συνοχή του προσωπικού ή προσπάθεια της διοίκησης να κάνει ότι είναι απαραίτητο για διατηρεί καλές σχέσεις ανάμεσα στο προσωπικό.
Πιθανόν ο Χρήστος Γραμματικόπουλος, να μην γνώριζε το FAYOL και τις αρχές του, εμπειρικά όμως τις εφαρμόζει ακολουθώντας μια λαμπρή καριέρα, δημιουργώντας μια υγιή, δυναμική επιχείρηση. Για όσους τον γνωρίζουν, είναι βέβαιοι ότι μπορεί να κρατήσει το ίδιο δυναμικά και σίγουρα, το τιμόνι του δήμου. Ο προγραμματισμός, η οργάνωση, ο συντονισμός, η διεύθυνση και η επικοινωνία διδάσκονται σε οικονομικά πανεπιστήμια, αλλά όταν είναι έμφυτες προσδιορίζουν ένα χαρισματικό ηγέτη. Ακολούθησα τον Χρήστο πιστεύοντας ότι είναι ο καταλληλότερος να οργανώσει το χάος που θα ακολουθήσει την διεύρυνση του δήμου, με το επικοινωνιακό του χάρισμα να αμβλύνει όλα τα προβλήματα και με τη ρητή δέσμευση του για Χρηστή Διοίκηση, να επαναφέρει αξίες που στην πολιτική ζωή αρχίζουν να εκλείπουν.
Στο διάστημα που ακολουθεί μέχρι τις εκλογές θα χτυπήσουν την πόρτα σας γνωστοί και λιγότερο γνωστοί διεκδικώντας την ψήφο σας. Δεν θα προσπαθήσω να σας πείσω ότι η δική μας πλευρά είναι η καλύτερη. Όπου κι αν ανήκετε ψηφίστε άτομα με δυναμισμό, ακεραιότητα και γνώση. Οι γνωστοί είναι καλοί για ένα ποτήρι κρασί, για μια ζεστή καλημέρα. Θα μπορέσουν όμως με την ίδια θέρμη να διεκδικήσουν, να παλέψουν για το καλό αυτών που τους στήριξαν, να αντιδράσουν σε αποφάσεις που είναι ενάντια στις αρχές τους ακόμα και αν προτείνονται από την παράταξη που ανήκουν ; Το νέο δημοτικό συμβούλιο θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και θα καθορίζει ενεργά το μέλλον μας με τις αποφάσεις του. Ακόμα και στην αντιπολίτευση το άτομο που θα επιλέξετε να σας αντιπροσωπεύσει μπορεί να κάνει το δήμαρχο ακόμα πιο κινητικό, πιο δυναμικό, πιο αποφασιστικό. Επιλέξτε τους καλύτερους, το μέλλον περιμένει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου