Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΘΩΝΑ;;;





Νέα παρέμβαση πραγματοποίησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Χρήστος Γραμματικόπουλος σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στην περιοχή της Καραθώνας, η οποία ως γνωστόν επί των ημερών του κ. Αναγνωσταρά, έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου (ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, ΑΡΓΟΛΙΚΑ), προωθείται και η μεταφορά στον ίδιο χώρο δεματοποιημένων σκουπιδιών του μεγαλύτερου μέρους του Νομού.  Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση του Χρήστου Γραμματικόπουλου έχει ως εξής:

"Η άθλια κατάσταση που επικρατεί στην Καραθώνα, λόγω της μετατροπής της σε σκουπιδότοπο τα τελευταία χρόνια, είναι γνωστή. Η αδιαμφισβήτητη ευθύνη, λόγω αδράνειας και αδιαφορίας, της Δημοτικής Αρχής και του κ. Δημάρχου, είναι επίσης γνωστή και χιλιοειπωμένη. Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχει μία συμφωνία με τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, βάση της οποίας το μεν Άργος έχει αναλάβει την υποχρέωση δεματοποίησης των σκουπιδιών, η έναρξη της οποίας σε δυο – τρεις μήνες από σήμερα θα αποτελεί γεγονός, ενώ το Ναύπλιο έχει αναλάβει την υποχρέωση της εξεύρεσης οικοπέδου για την αποθήκευση όλων των δεματοποιημένων σκουπιδιών για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε το στρατηγικής σημασίας σφάλμα του κ. Δημάρχου να αναλάβει μία τέτοια υποχρέωση. Ουσιαστικά έφερε μέσα στον Δήμο μας την «καυτή πατάτα» του προβλήματος.

Δυστυχώς, για την Καραθώνα σα να μην έφτανε ο ήδη υπάρχων σκουπιδότοπος, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, προωθείται από την Περιφέρεια η τοποθέτηση των δεματοποιημένων απορριμμάτων στο χώρο της Καραθώνας. Δηλαδή, τα σκουπίδια του μεγαλυτέρου μέρους του Νομού, θα μεταφέρονται έστω και δεματοποιημένα, στη χωματερή της Καραθώνας. Για όλη αυτή την δυσάρεστη κατάσταση στην Καραθώνα, υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες εκ μέρους του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, όπως:


1) Η ανάληψη της υποχρέωσης ανεύρεσης οικοπέδου αποθήκευσης δεματοποιημένων σκουπιδιών. Μέγα λάθος με συνέπειες όχι μόνο για τον Δήμο Ναυπλιέων, όπως τον ξέραμε, αλλά για τον διευρυμένο Δήμο.


2) Η μετατροπή της Καραθώνας σε σκουπιδότοπο – χωματερή. Με δυσάρεστες συνέπειες για την παραλία της Καραθώνας σε επίπεδο περιβαλλοντικό, τουριστικό και οικονομικό.


3) Η μη προώθηση καμίας εναλλακτικής λύσης. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί για το συγκεκριμένο θέμα ήταν πολλές. Όπως για παράδειγμα, η προώθηση της ανακύκλωσης. Δυστυχώς, ο κ. Δήμαρχος δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το τεράστιο αυτό πρόβλημα και τώρα που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο διαμαρτύρεται προς την αντιπολίτευση ζητώντας της να του πει εκείνη πού θα πάει τα σκουπίδια. Πρόκειται για μία μνημειώδη ανευθυνότητα μετατόπισης των δικών του ευθυνών για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Πρέπει να αντιληφθεί ότι εκείνος κυβερνά τον Δήμο και όχι η αντιπολίτευση. Δεν είναι δυνατόν τώρα να αποστασιοποιείται ρίχνοντας την ευθύνη στην αντιπολίτευση.

Εμείς έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένως για το συγκεκριμένο θέμα και είμαστε αποφασισμένοι, εφόσον οι πολίτες μάς στηρίξουν και αναλάβουμε την Δημοτική Αρχή, να προβούμε στις εξής ενέργειες:


α) Σοβαρή υλοποίηση του προγράμματος της ανακύκλωσης. Συνεργασία με άλλες πόλεις που έχουν ήδη ολοκληρώσει την ανακύκλωση. Αξιοποίηση όλης της τεχνολογίας για το συγκεκριμένο θέμα. Μέσα από αυτή την προσπάθεια στοχεύουμε σε μία σημαντικότατη μείωση του όγκου των σκουπιδιών.


β) Σφράγισμα της χωματερής Καραθώνας και εν συνεχεία άμεση ανάπλαση του χώρου.


γ) Σοβαρή και υπεύθυνη αναζήτηση ενός χώρου που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές για να αποθηκεύονται τα δεματοποιημένα σκουπίδια. Σε αυτό το σημείο θα συζητήσουμε εξαντλητικά με τους πάντες, προκειμένου να βρεθεί η προσφορότερη λύση. Σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις, όμως είμαι αποφασισμένος να αναλάβω προσωπικά την ευθύνη για αυτή την ενέργεια. Δεν θα υπολογίσω το πολιτικό κόστος. Κάποιος επιτέλους πρέπει να το κάνει για το συμφέρον όλων μας. Άλλωστε, ακριβώς εκεί συνίσταται και η δύναμη της συνολικής πρότασής μας για το Ναύπλιο. Στην ανεξαρτησία μας από κόμματα και οικονομικά συμφέροντα, και στο γεγονός ότι δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής. Αυτά τα στοιχεία μάς δίνουν την δυνατότητα να πράττουμε ελεύθερα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά δίχως να «ζυγίζουμε» συνεχώς το πολιτικό κόστος.

Συμπερασματικά, αναμένουμε από τον κ. Δήμαρχο, κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσει την θέση του στο νέο πρόβλημα που προέκυψε με την Καραθώνα και μετά να παρουσιάσει επιτέλους ένα συνολικό πλάνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στις 15 Ιουλίου τα αστεία τελειώνουν και θα αρχίσουν τα πρόστιμα. Οφείλει έστω και την ύστατη ώρα, να δράσει. Οποιαδήποτε θετική ενέργεια ληφθεί εκ μέρους του, εμείς δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να την στηρίξουμε."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου