Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΤΖΙ – ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ



Καταιγισμός δημοσιευμάτων και άρθρων σχετικά με την άθλια εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η ιστορική καστρονησίδα. Συγκεκριμένα παραθέτονται τα εξής:


Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Ένα μισοβυθισμένο λιμάνι, σπασμένες πόρτες και παράθυρα και λεηλατημένοι χώροι είναι η κατάσταση που επικρατεί στη νησίδα, η οποία δεν διαθέτει καν φύλακα «EΘΝΟΣ» 18/1/10
Ντροπή για το Ναύπλιο και την ιστορία του αποτελεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην καστρονησίδα Μπούρτζι, που βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης.
Η εγκαταλειμμένη στην τύχη της νησίδα, που οχυρώθηκε κατά την περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας (1389-1540) και αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης οχύρωσης της πόλης για πολλούς αιώνες, σήμερα δεν διαθέτει ούτε καν φύλακα.
Το Μπούρτζι χρησίμευσε ως κατοικία των δημίων τα πρώτα χρόνια μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Τη δεκαετία του 1950 λειτούργησε ως ξενοδοχείο, που φιλοξένησε διάσημες προσωπικότητες. Τίποτα όμως πλέον δεν θυμίζει την παλιά αίγλη του, την ιστορία και τη δόξα του.
Φτάνοντας κανείς στο Μπούρτζι, με τα βαρκάκια που δένουν στο λιμάνι του Ναυπλίου, θα αντικρίσει τη μισογκρεμισμένη προβλήτα. Η θάλασσα, με τα χρόνια, διέβρωσε το λιμάνι, που κινδυνεύει να βυθιστεί.
Το Μπούρτζι παραμένει εγκαταλειμμένο πολλά χρόνια, με τη δικαιολογία ότι δεν είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η εικόνα στο εσωτερικό της καστρονησίδας είναι άθλια. Οι σπασμένες πόρτες, τα παραβιασμένα παράθυρα, οι ανοικτοί ηλεκτρικοί πίνακες και τα φρεάτια που χάσκουν ή οι τουαλέτες χωρίς φως είναι μέρος του προβλήματος. Κάποιοι, μάλιστα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, λεηλάτησαν τον χώρο των μαγειρείων.
Κατά διαστήματα σε αυτόν τον ιστορικό χώρο πηγαίνουν ανεξέλεγκτα ερασιτέχνες ψαράδες και χρησιμοποιούν το κάστρο για ψάρεμα στον Αργολικό κόλπο. Κάποιοι διανυκτερεύουν εκεί περιστασιακά, ρυπαίνοντας τον χώρο. Με μαρκαδόρους και σπρέι ορισμένοι νεοέλληνες επισκέπτες φρόντισαν να αποτυπώσουν το πέρασμά τους από εκεί και να καταθέσουν γραπτώς την... ερωτική τους εξομολόγηση προς την αγαπημένη τους.
Από τον προηγούμενο Ιούλιο ο δημοτικός συνδυασμός του Ναυπλίου «Αλλη Πρόταση», εκφράζοντας τις ανησυχίες του, έστειλε επιστολή στην 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καταγράφοντας τα περισσότερα από τα προβλήματα που υπάρχουν. Με κινήσεις... χελώνας η Εφορεία απάντησε στις 9-12-09 ότι αμέσως θα γίνει αυτοψία για να ληφθούν μέτρα.
Από το υποκατάστημα της Εφορείας στο Άργος απάντησαν στο «Έθνος» ότι η αυτοψία θα γίνει τελικά την επόμενη εβδομάδα.
Τα αιτήματα
Η δημοτική κίνηση ζητεί:
• Να σχεδιαστεί από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μαζί με τον Δήμο Ναυπλίου μια προσπάθεια καθαρισμού και συνολικής βελτίωσης της άθλιας αυτής εικόνας,
• Να αποκλεισθούν οι χώροι που σήμερα έχουν λεηλατηθεί,
• Να τοποθετηθούν πινακίδες ενημέρωσης σε σχέση με το μνημείο,
• Να τοποθετηθεί φύλακας στην καστρονησίδα, με καθορισμένο ωράριο, τουλάχιστον τις ώρες που θα επιτρέπονται οι επισκέψεις, και
• Να γίνει μια πρώτη έκθεση στατικής επάρκειας για την σημερινή κατάσταση του μνημείου.

Σύμφωνα με όσα δήλωνε από τον Φεβρουάριο του 2009 ο τότε υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος, το Μπούρτζι αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ΕΟΤ, το οποίο από το 1998 έχει περιέλθει στη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων ΑΕ.
Αναφορικά με την αξιοποίηση της νησίδας, το 1998 με ΚΥΑ εγκρίθηκε η κατά χρήση παραχώρηση στον Δήμο Ναυπλίου, για 20 έτη από την υπογραφή της σύμβασης, με σκοπό να λειτουργήσει ως Πολιτιστικό Κέντρο. Η ΕΤΑ το 2004 ενέκρινε την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης, πλην όμως δεν ακολούθησε υπογραφή της σύμβασης.
Όπως τονίζει μιλώντας στο «Έθνος» ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς, το θέμα έχει «φρενάρει» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που δεν έχει εκδικάσει ακόμα την προσφυγή ιδιώτη, ο οποίος υποστήριζε ότι κακώς το Μπούρτζι ανήκει στην ΕΤΑ ΑΕ και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να παραχωρηθεί στον δήμο.
«Εφόσον έχει παγώσει το παραχωρητήριο στο ΣτΕ, εμείς δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε χρήματα για μελέτες και αξιοποίηση, εφόσον δεν γνωρίζουμε ακόμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς», λέει ο δήμαρχος Ναυπλίου και προσθέτει ότι ο δήμος με πρωτοβουλία του έχει αναλάβει την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΆΚΗΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΕΘΝΟΣ


Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010
Η άθλια εικόνα της ιστορίας του Ναυπλίου



Μέσα στην εβδομάδα θα γίνει αυτοψία στο Μπούρτζι από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, για να διαπιστωθεί η άθλια κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό μνημείο.
Όσο εκκρεμεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της καστρονησίδας κανείς δεν ασχολείται με το Μπούρτζι, λόγω …έλλειψης αρμοδιότητας. Ο δήμος Ναυπλίου δεν μπορεί –σύμφωνα με τον δήμαρχο να εκταμιεύσει χρήματα – τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα αδιαφορούν, το υπουργείο Πολιτισμού κάνει το κορόιδο.
Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα από την διαμαρτυρία επισκεπτών κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ντροπή για το Ναύπλιο και για την ιστορία της πόλης αποτελεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, στην καστρονησίδα Μπούρτζι, που βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης.
Η καστρονησίδα, σήμερα δεν διαθέτει ούτε καν φύλακα. Όποιος θέλει, οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου, μπορεί με μια βάρκα να πάει εκεί και να πάρει ο,τιδήποτε ή ακόμα και να προκαλέσει καταστροφές.
Τίποτα δεν θυμίζει σήμερα στο Μπούρτζι, την παλιά του αίγλη, ιστορία και δόξα.
Η θάλασσα, με τα χρόνια, διέβρωσε το λιμάνι, που κινδυνεύει να βυθιστεί. Η θάλασσα έχει εισχωρήσει κάτω από τον μικρό μόλο και δεν χρειάζονται οι γνώσεις ειδικού για να καταλάβει οποιοσδήποτε, ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητες εργασίες κάποια στιγμή τα κύματα θα τον εξαφανίσουν.
Πιο δίπλα υψηλής τάσης καλώδια που φέρνουν υποθαλάσσια το ρεύμα στο Μπούρτζι, πιθανόν να αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο.
Το Μπούρτζι παραμένει εγκαταλειμμένο πολλά χρόνια, με την δικαιολογία ότι δεν είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Και καταρρέει, χωρίς να υπάρχει ούτε καν κάποια μελέτη, για να ενταχθεί σε πρόγραμμα.
Η εικόνα στο εσωτερικό της καστρονησίαδας, επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί ως άθλια. Οι σπασμένες πόρτες, τα παραβιασμένα παράθυρα, οι ανοικτοί ηλεκτρικοί πίνακες, και τα φρεάτια που χάσκουν, ή οι τουαλέτες χωρίς φως, είναι μόλις μέρος του προβλήματος.
Κάποιοι, μάλιστα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, λεηλάτησαν τον χώρο των μαγειρείων και τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος χώρος θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Η πόρτα παρέμενε για χρόνια ανοιχτή, και ένα φως έκαιγε μόνιμα μέρα – νύχτα, το προηγούμενο καλοκαίρι. Κανείς δεν έχει ασχοληθεί ούτε καν να απομακρύνει ό, τι απέμεινε. Μόλις τις τελευταίες ημέρες μπροστά στην απαράδεκτη εικόνα που παρουσίαζε στην κοινή θέα η κουζίνα, έκλεισαν την πόρτα.
Πιο δίπλα ένας τεράστιος χώρος με σπασμένα παράθυρα έχει πλημμυρίσει από τα κύματα. Το τζάκι, ανάμεσα στα νερά, θυμίζει την εποχή που το Μπούρτζι λειτουργούσε ως ξενοδοχείο.
Κατά διαστήματα στον ιστορικό αυτό χώρο, πηγαίνουν ανεξέλεγκτα ερασιτέχνες ψαράδες και χρησιμοποιούν το κάστρο για ψάρεμα στον Αργολικό κόλπο. Κάποιοι ίσως και να διανυχτερεύουν εκεί περιστασιακά, ρυπαίνοντας τον χώρο.
Με μαρκαδόρους και σπρέι ορισμένοι νεοέλληνες επισκέπτες φρόντισαν να αποτυπώσουν το πέρασμά τους από εκεί και να καταθέσουν γραπτώς την …ερωτική τους εξομολόγηση προς την αγαπημένη τους.
Από τον προηγούμενο Ιούλιο, ο δημοτικός συνδυασμός του Ναυπλίου «Άλλη Πρόταση» εκφράζοντας τις ανησυχίες του, έστειλε επιστολή στην 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καταγράφοντας τα περισσότερα από τα προβλήματα που υπάρχουν.
Με κινήσεις χελώνας, η Εφορεία απάντησε στις 9-12-09, ότι άμεσα θα γίνει αυτοψία για να ληφθούν μέτρα.
Από το υποκατάστημα της Εφορείας στο Άργος, λένε ότι η αυτοψία θα γίνει τελικά την επόμενη εβδομάδα…
Η δημοτική κίνηση ζητά α) άμεσα να σχεδιαστεί από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μαζί με το Δήμο Ναυπλίου, μια προσπάθεια καθαρισμού και συνολικής βελτίωσης της άθλιας αυτής εικόνας, β) να αποκλεισθούν οι χώροι που σήμερα έχουν λεηλατηθεί, γ) να τοποθετηθούν πινακίδες ενημέρωσης σε σχέση με το μνημείο, δ) να τοποθετηθεί φύλακας στην καστρονησίδα, με καθορισμένο ωράριο - τουλάχιστον τις ώρες που θα επιτρέπονται οι επισκέψεις και ε) να γίνει μια πρώτη έκθεση στατικής επάρκειας για τη σημερινή κατάσταση του μνημείου.
Σύμφωνα με όσα δήλωνε από τον Φεβρουάριο του 2009 ο τότε υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος, το Μπούρτζι αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ΕΟΤ, το οποίο από το 1998 έχει περιέλθει στη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση της ΕΤΑ Α.Ε. Αναφορικά με την αξιοποίηση της νησίδας, το 1998 με ΚΥΑ εγκρίθηκε η κατά χρήση παραχώρηση στο Δήμο Ναυπλίου, για 20 έτη από την υπογραφή της σύμβασης, με σκοπό να λειτουργήσει ως Πολιτιστικό Κέντρο. Η ΕΤΑ το 2004 ενέκρινε την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης, πλην όμως δεν ακολούθησε υπογραφή της σύμβασης.
Όπως τονίζει ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς το θέμα έχει «φρενάρει» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που δεν έχει εκδικάσει ακόμα την προσφυγή ιδιώτη, ο οποίος υποστήριζε ότι κακώς το Μπούρτζι ανήκει στην ΕΤΑ Α.Ε. και κατ΄ επέκταση, δεν μπορεί να παραχωρηθεί στον δήμο.
-«Εφόσον έχει παγώσει το παραχωρητήριο στο Σ.Τ.Ε., εμείς δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε χρήματα για μελέτες και αξιοποίηση, εφόσον δεν γνωρίζουμε ακόμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς», λέει ο δήμαρχος Ναυπλίου.
Και προσθέτει ότι ο δήμος με πρωτοβουλία του έχει αναλάβει την καθαριότητα και το ηλεκτροφωτισμό.
Και ο κος Αναγνωσταράς υποστηρίζει πάντως, ότι «το Μπούρτζι χρειάζεται ολοκληρωμένη μελέτη αναστήλωσης, φύλαξη και κατόπιν να αξιοποιηθεί.
Όταν ο δήμος ζήτησε την παραχώρηση της νησίδας στόχευε να δημιουργήσει εκεί Μουσείο Ιστορίας της πόλης σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. Τίποτα όμως δεν έχει γίνει. Ακόμα και κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που γίνονταν εκεί στο παρελθόν έχουν σταματήσει.
Η άθλια εικόνα που παρουσιάζει το Μπούρτζι ρεζιλεύει όχι μόνο το Ναύπλιο, αλλά όλη την χώρα, διεθνώς, λένε κάτοικοι της πόλης, αφού χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν εκεί από κάθε γωνιά της γης και αντικρίζουν την εγκατάλειψη ενός μνημείου, στο μεγαλείο της!

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ AΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ARGOLIDA TV, ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010
Να ασχοληθεί ο Γερουλάνος με το Μπούρτζι


ΣΧΕΔΟΝ κανένα δείγμα παρέμβασης σε θέματα Πολιτισμού, δεν έχει δώσει, μέχρι στιγμής, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Πέραν της καθυστερημένης ενασχόλησης με τα της ΕΡΤ, ούτε καν με το Μπούρτζι ή με τα διατηρητέα του Ναυπλίου δεν ακούσαμε κάποια δήλωση.
ΤΟ ΜΠΟΥΡΤΖΙ καταρρέει τα τελευταία χρόνια, εγκαταλειμμένο από την πολιτεία και κανείς δεν φαίνεται να έχει αρμοδιότητα να παρέμβει σε αυτό, με πρόσχημα μια απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που εκκρεμεί, για να δούμε τελικά σε ποιόν ανήκει.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ μνημείο παρουσιάζει σήμερα μια άθλια εικόνα, με σημαντικότερο απ’ όλα το ότι δεν φυλάσσεται, ούτε προστατεύεται. Οποιοσδήποτε, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, μπορεί να πάει εκεί και να γράψει συνθήματα ή να καταστρέψει. Το λιμάνι γκρεμίζεται, πόρτες κρέμονται, εσωτερικοί χώροι πλημμυρίζουν….
Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ (;) Εφορεία Αρχαιοτήτων καθυστερεί να παρέμβει και να λάβει μέτρα, ο δήμος Ναυπλίου δεν δικαιούται –σύμφωνα με τον δήμαρχο – να παρέμβει, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, πέρα βρέχει…
Η ΑΘΛΙΑ ΕΙΚΟΝΑ που παρουσιάζει το Μπούρτζι ρεζιλεύει όχι μόνο το Ναύπλιο, αλλά και όλη την χώρα, αφού χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν εκεί από κάθε γωνιά της γης και αντικρίζουν την εγκατάλειψη ενός μνημείου, στο μεγαλείο της! Αλλά ακόμα και αν δεν ενδιαφέρεται κανείς για την κακή …εντύπωση των τουριστών, τουλάχιστον πρέπει να ενδιαφερθεί για την προστασία του μνημείου.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Πολιτισμού επομένως, που έχει ως κύρια αρμοδιότητα την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν μπορεί να μένει αδιάφορο σε ό,τι συμβαίνει στην ιστορική καστρονησίδα. Το ίδιο ισχύει και για το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς.
ΠΕΡΑΝ από το ιδιοκτησιακό καθεστώς επομένως, που καθυστερεί να ξεκαθαρίσει – χρόνια τώρα – η προστασία του μνημείου επιβάλλεται να γίνει πρωταρχικός στόχος αυτή τη στιγμή.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΆΚΗΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010
Η αυτοψία στο Μπούρτζι επιβεβαίωσε το «Έθνος»


Επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του «Έθνους» για την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει στο Ναύπλιο το Μπούρτζι η αυτοψία που διενήργησε, μετά το δημοσίευμα, η 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο που κοινοποίησε στο υπουργείο Πολιτισμού με την ένδειξη «επείγον» και εστάλη προς τη δημοτική παράταξη του δήμου Ναυπλίου «Άλλη Πρόταση», η οποία ζητούσε την αυτοψία από το προηγούμενο καλοκαίρι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων αγνοούσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση της καστρονησίδας από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα στον δήμο Ναυπλίου.
Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος» (18-1-2010), καθώς και προφορικά από κλιμάκιο του δήμου Ναυπλίου κατά την αυτοψία μας στο Μπούρτζι (20-1-2010), ότι ο δήμος Ναυπλίου δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης, διότι ένας πολίτης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της ιδιοκτησίας του φρουρίου.
Ο δήμος Ναυπλίου και τα ΕΤΑ Α.Ε. ουδέποτε ενημέρωσαν επίσημα την υπηρεσία μας για το σοβαρότατο αυτό θέμα της μη υπογραφής της σύμβασης, ενώ παράλληλα ο δήμος Ναυπλίου λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα (Ιούνιος 2009) ως φορέας χρήσης του φρουρίου, διαθέτοντας κλειδιά εσωτερικών χώρων του φρουρίου, δεχόμενος αιτήσεις για εκδηλώσεις κλπ.».
Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι η εικόνα της εγκατάλειψης κυριαρχεί παντού, καθώς δεν έχει γίνει καμία συντήρηση των εγκαταστάσεων λειτουργίας επί πολλά έτη από τον φορέα διαχείρισης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΆΚΗΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΕΘΝΟΣ


Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010
Φεύγει το Μπούρτζι από τον Δήμο

Να περιέλθει η χρήση του Μπούρτζι στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ζητά με επείγον έγγραφό της η 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στην καστρονησίδα και διαπίστωσε όσα αναγράφηκαν στο ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας.
Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η Εφορεία αγνοούσε ότι ο δήμος Ναυπλίου δεν έχει υπογράψει την σύμβαση παραχώρησης, μετά την προσφυγή πολίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας παρ’ ότι χρησιμοποιούσε το Μπούρτζι για πολιτιστικές, αλλά και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Σήμερα ο «α» φέρνει στο φως της δημοσιότητας το εξαιρετικά επείγον έγγραφο της 25ης Εφορείας που έστειλε την Τρίτη, προς το Υπουργείο Πολιτισμού (Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων - Τμήμα Αρχαιολογικών Χώρων Μνημείων & Αρχαιογνωστικής Έρευνας, που αποτελεί απάντηση και σε προ μηνών καταγγελία του δημοτικού συνδυασμού «Άλλη Πρόταση»:
«Σε απάντηση του α΄ σχετικού με το οποίο καταθέσατε στην υπηρεσία μας καταγγελία σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στο φρούριο Μπούρτζι και κατόπιν της διενέργειας αυτοψίας από κλιμάκιο της υπηρεσίας μας και του Δήμου Ναυπλίου, η οποία είχε ζητηθεί με το β΄ σχετικό έγγραφό μας, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Το φρούριο Μπούρτζι το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε βραχονησίδα στην είσοδο του λιμανιού της πόλης του Ναυπλίου, αποτελεί δημιούργημα των Ενετών κατά την Α΄ Ενετοκρατίας της πόλης. Πρόκειται για μέγιστης σπουδαιότητας μνημείο και ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα του ελληνικού χώρου. Έχει κηρυχθεί με το Β.Δ. 25-2-1922 (ΦΕΚ 28/Α/26-2-1922) ως προέχον μνημείο, ο έλεγχος του οποίου ασκείται από την Εφορεία μας, σύμφωνα με το Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Η χρήση του φρουρίου ανήκε στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ Α.Ε.), τα οποία, με την με αριθ. Πρωτ. 148/3-2-2004 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους, την έχουν παραχωρήσει στον Δήμο Ναυπλίου για είκοσι (20) χρόνια, με την προϋπόθεση ότι με τη λήξη του χρόνου παραχώρησης θα επιστραφεί στο ΥΠΠΟ και με τον ειδικότερο όρο το παραχωρούμενο ακίνητο να χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο Ναυπλίου ως πολιτιστικό κέντρο. Στον όρο 3 περιγράφονται οι υποχρεώσεις του Δήμου Ναυπλίου, ο οποίος οφείλει μεταξύ άλλων να μεριμνά για τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του μνημείου και να εκτελεί όλες τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραχώρησης (όρος 3.1).
Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από δημοσίευμα, καθώς και προφορικά από κλιμάκιο του Δήμου Ναυπλίου κατά την αυτοψία μας στο Μπούρτζι (20.1.2010), το γεγονός ότι ο Δήμος Ναυπλίου δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης, διότι ένας πολίτης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της ιδιοκτησίας του φρουρίου. Ο Δήμος Ναυπλίου και τα ΕΤΑ Α.Ε. ουδέποτε ενημέρωσαν επίσημα την Υπηρεσία μας για το σοβαρότατο αυτό θέμα της μη υπογραφής της σύμβασης, ενώ παράλληλα ο Δήμος Ναυπλίου λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα (Ιούλιος 2009) ως φορέας χρήσης του φρουρίου, διαθέτοντας κλειδιά εσωτερικών χώρων του φρουρίου, δεχόμενος αιτήσεις για εκδηλώσεις κλπ.
Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της 25ης ΕΒΑ διαπιστώθηκε ότι η εικόνα της εγκατάλειψης είναι κυρίαρχη παντού, καθώς δεν έχει γίνει καμία συντήρηση των εγκαταστάσεων λειτουργίας επί πολλά έτη από τον φορέα διαχείρισης. Υπάρχουν μεταλλικές θύρες οξειδωμένες και πλήρως κατεστραμμένες. Οι εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις είναι σε πλήρη αχρηστία. Υπάρχει υγρασία σε όλους τους τοίχους λόγω κακής απορροής των ομβρίων υδάτων και της εισόδου του θαλασσινού νερού στο εσωτερικό ισόγειων χώρων, λόγω φθοράς των κουφωμάτων. Στο εσωτερικό των χώρων, όπου ήταν δυνατή η είσοδος, διαπιστώθηκε συσσώρευση παλαιών εγκαταστάσεων και ηλεκτρονικών συσκευών σε αχρηστία, οι οποίες προφανώς ανήκουν στον ΕΟΤ και σήμερα ρυπαίνουν το μνημείο. Έντονη είναι η διάβρωση στις προβλήτες ανατολικά του φρουρίου.
Το μνημείο, πάντως, δεν παρουσιάζει εξωτερικά εμφανή στατικά προβλήματα, όπως ρηγματώσεις, παραμορφώσεις κλπ. Τα συνήθη όμως δομικά προβλήματα του φρουρίου και η υγρασία θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση λόγω και του έντονα διαβρωτικού θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ουσιαστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το φρούριο επικεντρώνονται στον τομέα χρήσης του φρουρίου, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο και εγκαταλελειμμένο. Η Εφορεία μας έχει θέσει αρμοδίως τα σοβαρά αυτά θέματα με εμπιστευτικό έγγραφο της (αριθ. Πρωτ. 25ης ΕΒΑ 6/29-6-2009) στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ και επανέρχεται με νέο εξαιρετικά επείγον έγγραφο προς τις ανωτέρω Διευθύνσεις, διατυπώνοντας με σαφήνεια εκ νέου τις θέσεις της 25ης ΕΒΑ, οι οποίες έχουν ως εξής:
1.Να περιέλθει η χρήση του φρουρίου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προκειμένου ο φορέας προστασίας και ο φορέας διαχείρισης να ταυτίζονται.
2.Παράλληλα, να τεθεί ερώτημα στον Νομικό Σύμβουλο του ΥΠΠΟΤ, προκειμένου να εξεταστεί νομικά και αρμοδίως το ιδιοκτησιακό καθεστώς του φρουρίου, καθώς και η σύμβαση παραχώρησης του.
3.Να λειτουργήσει το φρούριο ως οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος με δικό του φυλακτικό προσωπικό.
4.Να πραγματοποιηθούν οι εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του φρουρίου. Ακολούθως, να διαμορφωθεί εκθεσιακός χώρος στο εσωτερικό του φρουρίου, αλλά και να λειτουργήσει αναψυκτήριο, όπως είχε γίνει στο παρελθόν. Η Εφορεία μας είναι υπέρ της πραγματοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων στο φρούριο, ανοιχτών προς το κοινό και αντάξιων της σπουδαιότητας του μνημείου.
5.Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η νεοσύστατη Υπηρεσία μας παρ΄ ότι έχει αρμοδιότητα σε τρείς νομούς (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία), με τους ελάχιστους πόρους και το ελάχιστο επιστημονικό (έναν αρχαιολόγο και δύο μηχανικούς) και φυλακτικό προσωπικό που διαθέτει, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των μνημείων και της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου, έργο το οποίο δυσχεραίνεται σοβαρά από την εντονότατη και διαρκώς αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη της πόλης».
Ο Προϊστάμενος της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Δημήτριος Αθανασούλης – Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ AΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου