Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΥΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΧΡ. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

"Οι εξηγήσεις του κ. Δημάρχου αναφορικά με την οικονομική κακοδιαχείριση, την αδιαφάνεια, καθώς και την απουσία αξιόλογου έργου εκ μέρους του, δεν ήσαν πειστικές. Προσπάθησε, ιδιαίτερα για τα οικονομικά του Δήμου, να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο ανεπιτυχώς. Το απαξιώτικο του ύφος προς το πρόσωπό μου και τον συνδυασμό μου, δεν θα το σχολιάσω. Κάποια πράγματα τελικά είναι και ζήτημα παιδείας. Επί της ουσίας τώρα, θα πρέπει να καταλάβει ότι υπεράνω κριτικής δεν είναι κανένας και ιδιαίτερα εκείνος που ως Δήμαρχος διαχειρίζεται τα χρήματα των δημοτών. Πιο συγκεκριμένα:


Αναφορικά με την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει τον Δήμο μας:
Ισχυρίσθηκε ο κ. Αναγνωσταράς ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι σε καλή κατάσταση. Τότε γιατί παίρνει το ένα δάνειο μετά το άλλο; Μέχρι και για τις προεκλογικές ασφαλτοστρώσεις αναγκάσθηκε να πάρει δάνειο της τάξεως των 900.000 Ευρώ. Ούτε για το απλούστερο των έργων, όπως είναι οι ασφαλτοστρώσεις δεν υπάρχει ρευστότητα; Γιατί έκλεισε το Δημοτικό Ραδιόφωνο; Γιατί είναι απλήρωτοι οι περισσότεροι προμηθευτές του Δήμου; Γιατί ο Δήμος θεωρείται ως ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής στην αγορά; Γιατί ο κ. Δήμαρχος δεν λέει την αλήθεια στους δημότες, ότι δηλαδή τα τοκοχρεολύσια του Δήμου αγγίζουν συνολικά τα 4 εκ. ευρώ έως το 2019; Γιατί δεν λέει ότι μόνο για το 2010 ο Δήμος θα πληρώσει 700.000 Ευρώ για τόκους; Γιατί οι εργαζόμενοι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ανησυχήσει ακόμη και για τις πληρωμές των μισθών τους; Γιατί δεν υλοποιήθηκε ο προϋπολογισμός του 2009 αφού από τα 26 εκ. ευρώ που προεβλέποντο για τις συνολικές δράσεις του Δήμου υλοποιήθηκαν μόνο τα 12 εκ. ευρώ; Δηλαδή είχαμε απόκλιση της τάξεως των 14 εκ. ευρώ;

Αναφορικά με τα ζητήματα της κακοδιαχείρισης και της αδιαφάνειας:

Εδώ, ελάχιστες ήταν οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Δήμαρχος για μία σειρά από ζητήματα όπως:


  • Την αδιαφανή και οικονομικά επιβλαβή για τα συμφέροντα του Δήμου και της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. προμήθεια δύο γεννητριών αξίας 90.000 Ευρώ, τον περασμένο Ιούλιο, χωρίς κανένα διαγωνισμό. Γεννήτριες που στην πορεία αποδείχθησαν και προβληματικές.

  • Την προμήθεια του αχρησιμοποίητου συστήματος τηλεελέγχου ιλιγγιώδους αξίας 1.100.000 Ευρώ. Μέσω μάλιστα ενός «περίεργου» διαγωνισμού στον οποίο προσήλθε μόνο ένας μειοδότης με ασήμαντη έκπτωση, ενώ την ίδια στιγμή η πόλη πολλές φορές ταλαιπωρείται από διακοπές νερού.

  • Την εκταμίευση, με συνοπτικές διαδικασίες, του απίστευτου ποσού 1.700.000 Ευρώ για την εγκαταλελειμμένη επί μία τετραετία διάνοιξη της Χαριλάου Τρικούπη. Γιατί το ποσό έφτασε σε αυτό το ύψος, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν λεφτά για ένα καινούριο σχολείο που θα έλυνε το πρόβλημα του 2ου – 5ου Δημοτικού Σχολείου. Είναι ή δεν είναι πρόκληση να μη μας έχει εξηγήσει κανένας γιατί η διάνοιξη της Χαριλάου Τρικούπη έχει κοστίσει στους δημότες 1.700.000 Ευρώ;

  • Την πρότασή μου για την δημοσιοποίηση μέσω διαδικτύου όλων των πληρωμών – προμηθειών του Δήμου. Έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποιος πληρώνεται, τι πληρώνεται και πώς το πληρώνεται. Γιατί αρνείται να εφαρμόσει αυτήν την πρόταση;

  • Την διαχείριση των 3.000.000 Ευρώ για την υποτιθέμενη ανάπλαση της Πρόνοιας. Τελικά που διατέθηκαν αυτά τα χρήματα;
Αναφορικά με την αναξιοπιστία του Δημάρχου και την απουσία έργου εκ μέρους του, θα επισημάνω τα εξής:


  • Την μη αξιοποίηση της Καραθώνας και την μετατροπή της σε σκουπιδότοπο.

  • Την εγκατάλειψη και την αδιαφορία για το Μπούρτζι.

  • Την εγκατάλειψη και την αδιαφορία για το Τελωνείο.

  • Την αδιαφορία για την προώθηση της ανακύκλωσης.

  • Την εγκατάλειψη των επεκτάσεων όλων των σχεδίων πόλεως.

  • Την αποτυχία του έργου ύδρευσης – αποχέτευσης με το λιμάνι να εξακολουθεί να μυρίζει, ενώ είναι γνωστό ότι σε πολλές περιοχές, όπως ο Εξώστης της Άριας, δεν έχουν καν αποχετευτικό δίκτυο. Παράλληλα σε άλλες, οι κάτοικοι έχουν πληρώσει τα τέλη σύνδεσης και ακόμα δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο.

  • Το «κρυφτούλι» με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδος όπου απέκρυψαν από τους Ναυπλιώτες τα προβλήματα με τους χλωριωτήρες.
  • Την ξεχαρβαλωμένη διοικητική μηχανή του Δήμου.

  • Την ανικανότητα να κατασκευαστεί ένα καινούριο σχολείο που θα λύσει επιτέλους το πρόβλημα του 2ου – 5ου Δημοτικού Σχολείου.

  • Τις δημόσιες δεσμεύσεις του Δημάρχου ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος Δήμαρχος για το 2010 και την εν συνεχεία αναζήτηση αστείων προφάσεων προκειμένου να γίνει η σχετική αναδίπλωση. Είναι δυνατόν να υπάρξει τέτοιος εμπαιγμός των δημοτών και με τόσο χονδροειδή τρόπο; Προσωπικά πιστεύω ότι παρά τα διάφορα δημοσιεύματα, ο Δήμαρχος θα είναι συνεπής, θα τηρήσει τα λόγια του και δεν θα κοροϊδέψει τους συμπολίτες μας.
  • Τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις περί κατασκευής μαρίνας.
Για όλα τα παραπάνω θέματα τόσο εγώ όσο και άλλα δημόσια πρόσωπα έχουμε προτείνει διάφορες λύσεις προκειμένου να τον βοηθήσουμε. Μάταια όμως. Το μόνο που χορτάσαμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι πολλά λόγια και πολλές υποσχέσεις. Η στασιμότητα και η αδιαφορία για μία σειρά από μεγάλα ή μικρότερα θέματα, αποτέλεσαν τον κανόνα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο κ. Δήμαρχος δεν τολμά να προβεί στον ετήσιο δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων του, που είναι υποχρεωμένος σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοτικού Κώδικα.

Δεν είναι στις προθέσεις μου να μηδενίσω τις όποιες προσπάθειές του, ούτε ασφαλώς να ισοπεδώσω τα πάντα. Όμως ο κ. Αναγνωσταράς πρέπει να αντιληφθεί και ο ίδιος ότι είναι 8 χρόνια Δήμαρχος. Ο κόσμος του έδωσε όχι μία αλλά δύο φορές την ευκαιρία να κυβερνήσει τον Δήμο μας. Είναι πλέον προφανές ότι ακόμα και αν θέλει δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερα.

Σε λίγους μήνες οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν την ροή των πραγμάτων. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε σε αυτό με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στον Δήμο μας. Η ώρα της μεγάλης αλλαγής έχει σημάνει. Από αυτό το προσκλητήριο δεν πρέπει να λείψει κανένας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου