Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: ΠΛΗΡΗΣ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Eπίσημη ενημέρωση για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης, ένα χρόνο μετά τον "Καλλικράτη", παρείχε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, με επιστολή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς. Ειδικότερα και όπως επισημαίνει ο κ. Ραγκούσης στην επιστολή του, έχοντας υπόψη τους πρώτους μήνες εφαρμογής του Προγράμματος και μετά την δημιουργία και ενεργοποίηση της Κεντρικής Βάσης Δεδομένων, υπάρχει η δυνατότητα παράθεσης ακριβών και έγκυρων στοιχείων, πράγμα που, με τη σειρά του, επιτρέπει να γνωρίζουμε για πρώτη φορά τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των δήμων και των περιφερειών.

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία, σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται θέμα υποχρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών και τα σταθερά έσοδα των ΟΤΑ υπολογισμένα με ασφαλή τρόπο, στη βάση των τρεχουσών αποδόσεων της κρατικής χρηματοδότησης, ανέρχονται σε ύψος 4 δισ. ευρώ για τους δήμους και 670 εκατ. ευρώ για τις περιφέρειες, υπερκαλύπτοντας τις δαπάνες για τη λειτουργία και άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Οι δαπάνες υπολογίστηκαν σε συνολικό ύψος 3,8 δισ. ευρώ για τους δήμους και 582 εκατ. ευρώ για τις περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους εξυπηρέτησης του δανεισμού τους.

Η πλήρης κάλυψη της χρηματοδότησης της λειτουργίας των ΟΤΑ, όπως προαναφέρθηκε, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονιστεί ότι διασφαλίζεται, ταυτόχρονα με εξοικονομήσεις που έχουν επιτευχθεί για τον κρατικό προϋπολογισμό και οι οποίες προκύπτουν από τη σύγκριση του κόστους της αυτοδιοίκησης το 2009 με το σημερινό.

(πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, του Στέλιου Ιωάννου, 1-6-2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου