Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Ολοκληρώθηκε το πρώτο συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. (προχθές 12/4) στο οποίο συζητήθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα. Η παράταξη "ΝΑΥΠΛΙΟ ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ", πιστή στην δέσμευσή της για διαφάνεια και ενημέρωση των δημοτών, μέσω του ιστολογίου της θα φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα σημαντικότερα από τα τεκταινόμενα στην Δ.Ε.Υ.Α.Ν..

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Χρήστος Γραμματικόπουλος τόνισε ότι είναι αποφασισμένος, μέσα σε κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης, να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. προς όφελος των δημοτών και των εργαζομένων της επιχείρησης πάντοτε στα πλαίσια της εντιμότητας, της διαφάνειας και της αξιοπρέπειας. Παράλληλα, επισήμανε ότι η παρουσία του στο Δ.Σ. αντιπροσωπεύει το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολιτεύσεως, οι οποίοι και τον εμπιστεύτηκαν για το σκοπό αυτό.

Σε σχέση με το 1ο θέμα (έγκριση ισολογισμού / απολογισμού 2010) επιβεβαιώθηκε η δυσμενής οικονομική κατάσταση της επιχειρήσεως αφού για τη χρήση 2010 παρουσιάζει ζημιά 1.409.315 €, δηλαδή 22,9% μεγαλύτερη από τη ζημιά της προηγούμενης χρήσεως 2009 (1.146.913 €). Στον δε απολογισμό ο συνολικός προϋπολογισμός παρουσίασε έλλειμμα 1.424.917 €, δηλαδή κατά 179,5% μεγαλύτερο από το έλλειμμα των 509.819 € που είχε προβλεφθεί. Ισολογισμός και απολογισμός ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ., μειοψηφούντος του κ. Γραμματικόπουλου (ψήφισε λευκό), ο οποίος και αιτιολόγησε την ψήφο του λέγοντας ότι η έγκριση ενός απολογισμού είναι μια πολιτική πράξη μέσω της οποίας καταδεικνύεται η αποδοχή ή όχι της πολιτικής που εφαρμόστηκε μέσα σε μία ολόκληρη χρονιά τα αποτελέσματα της οποίας απεικονίζονται στον απολογισμό. Ως εκ τούτου, για το έτος 2010, χρονιά κατά την οποία όπως χαρακτηριστικά τόνισε δεν είχε κανένα θεσμικό ρόλο και καμία ενημέρωση, δεν μπορεί σήμερα να νομιμοποιήσει πολιτικά τις όποιες πράξεις και ενέργειες της διοικήσεως.

Για το 2ο θέμα (τεχνικό πρόγραμμα 2011), αφού παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο (κ. Αναγνωσταράς) παλαιές συνεχιζόμενες εργολαβίες - προμήθειες αλλά και νέες, ορισμένες εκ των οποίων γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε ομόφωνα. Ο κ. Γραμματικόπουλος ψήφισε και αυτός το τεχνικό πρόγραμμα του 2011, με εξαίρεση ορισμένα έργα και προμήθειες με τα οποία διαφώνησε. Χαρακτηριστικά καταψήφισε:
- την "οικονομοτεχνική μελέτη επιχειρησιακού σχεδιασμού" προϋπολογισθείσας αξίας 20.000 € (περισσότερα για αυτό το θέμα παρακάτω),
- την "προμήθεια ενός αυτοκινήτου τύπου τζιπ για τεχνική υπηρεσία",
- την "προμήθεια εγκατάστασης κλιματιστικών γραφείων Δ.Ε.Υ.Α.Ν." προϋπολογισθείσας αξίας 30.000 €. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατόπιν ερωτήσεων του κ. Γραμματικόπουλου προς τον Πρόεδρο και την Διευθύντρια της επιχείρησης, απεδείχθη ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί τα κλιματιστικά δίχως να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες περί προμηθειών (απόφαση Δ.Σ., προκήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού λόγω του ύψους του ποσού). Η Διευθύντρια της Δ.Ε.Υ.Α.Ν., με πρωτοβουλία της οποίας έγινε η σχετική προμήθεια, ισχυρίστηκε ότι ήταν κατεπείγουσα η εν λόγω προμήθεια και ότι είχε πάρει σχετικές προσφορές.

Αναφορικά με το 6ο θέμα (επιχειρησιακός σχεδιασμός Δ.Ε.Υ.Α.Ν., συλλογή, καταγραφή στοιχείων, υποδομών, υπηρεσιών των συνενούμενων δημοτικών διαμερισμάτων). Σε αυτό το θέμα, όπως ορίζει και ο νέος νόμος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ υπάρχει η υποχρέωση σύμπτυξης υπηρεσιών και δραστηριοτήτων σε σχέση με την ύδρευση σε ένα όργανο, την Δ.Ε.Υ.Α.Ν.. Γι' αυτή την εργασία προτάθηκε να γίνει απευθείας ανάθεση σε κάποια εταιρεία. Σε αυτό το σημείο ο κ. Γραμματικόπουλος διαφώνησε, τονίζοντας ότι για αυτή τη συγκεκριμένη δουλειά, Δήμος και Δ.Ε.Υ.Α.Ν. διαθέτουν όλα τα στοιχεία και το απαραίτητο δυναμικό προκειμένου να την υλοποιήσουν χωρίς να πληρώσουμε σε καμία εταιρεία. Τελικώς, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. κ. Αναγνωσταρά, να υπάρξει ανάθεση σε εταιρεία της συγκεκριμένης μελέτης, μειοψηφούντος του κ. Γραμματικόπουλου.

Τα υπόλοιπα θέματα αφορούσαν εγκρίσεις μελετών αλλά και αναθέσεις μελετών. Συγκεκριμένα στα θέματα 10ο, 11ο και 13ο που αναφέρονται σε απευθείας αναθέσεις μελετών ύδρευσης - αποχέτευσης σε διάφορες περιοχές της πόλεως, ο κ. Γραμματικόπουλος μειοψήφησε τονίζοντας  ότι συμφωνεί με την αναγκαιότητα υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων αλλά διαφωνεί με τις απευθείας αναθέσεις ως προς τη σύνταξη των μελετών διότι ορισμένες από αυτές υπάρχει η δυνατότητα να συνταχθούν από τις τεχνικές υπηρεσίες της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ή ακόμα και του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου