Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Χρήστος Γραμματικόπουλος και ο κ. Κώστας Θεμελής παρουσίασαν συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρώπων με αναπηρία. Οι προτάσεις συνοδεύτηκαν με φωτογραφικό υλικό που υποδεικνύει τα συγκεκριμένα σημεία που χρήζουν άμεσης παρεμβάσεως, ενώ παράλληλα κατατέθηκαν και ιδέες για την χρηματοδότηση των προτεινόμενων έργων. Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Γραμματικόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η κάτωθι:
«Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους μας, επιθυμούμε να επισημάνουμε τη χρησιμότητα ορισμένων έργων για ανθρώπους με αναπηρία (Α.Μ.Ε.Α.). Οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο δε γλίτωσαν από την Τρόικα και τα μέτρα λιτότητας, αλλά παράλληλα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Πιστεύουμε ότι ως Δήμος οφείλουμε να τους απαλλάξουμε από τα περισσότερα από αυτά.
Η δημοτική μας παράταξη μέσω του συμβούλου μας κου Κωνσταντίνου Θεμελή (δημοτικός σύμβουλος και γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου σε αναπηρικό αμαξίδιο) έχει προβεί σε ενέργειες που θα βοηθούσαν στην επίλυση κάποιων προβλημάτων, αλλά τα έργα που αποκομίσαμε μέσα σε δύο χρόνια ήταν μόλις μία ράμπα στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι απαράδεκτο για τον ίδιο τον πολιτισμό μας ακόμα να συζητούμε και να μην έχουμε ήδη λύσει το θέμα της προσβασιμότητας των Α.Μ.Ε.Α., όπως αυτό άλλωστε προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας (Άρθρο 21).
Εμείς σήμερα, με διάθεση συνεργασίας, παραθέτουμε δημόσια τις ακόλουθες προτάσεις μας, η υλοποίηση των οποίων πιστεύουμε ότι θα αναβαθμίσει τον τόπο μας:
1. Κατασκευή ραμπών που να επιτρέπει την αυτόνομη κυκλοφορία των Α.Μ.Ε.Α. σύμφωνα με τα πρότυπα σύγχρονων και ανθρώπινων Ευρωπαϊκών πόλεων.
2. Τοποθέτηση ραμπών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κτίρια του Δήμου, αφού σήμερα δυστυχώς η πρόσβαση των Α.Μ.Ε.Α. σε αυτά καθίσταται απαγορευτική.
3. Εγκατάσταση ειδικών χημικών τουαλετών σε δημόσιους χώρους.
4. Η προσβασιμότητα στις παραλίες του διευρυμένου Δήμου μας είναι αναγκαία και το δικαίωμα των Α.Μ.Ε.Α. στην κολύμβηση είναι σε αρκετές περιπτώσεις επιβεβλημένο για την αποκατάσταση της υγείας τους. Επιβάλλεται λοιπόν η δημιουργία ειδικού μηχανισμού στις πλαζ της περιοχής για την ομαλή πρόσβαση των Α.Μ.Ε.Α. στην θάλασσα.
5. Έλεγχος αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικής κάλυψης προκειμένου να διαπιστωθεί αν εκπληρούν τη βασική υποχρέωσή τους προσβασιμότητας σε Α.Μ.Ε.Α..
6. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με εκδηλώσεις που στοχεύουν στο σεβασμό του δικαιώματος των Α.Μ.Ε.Α. στη ζωή και στην καθημερινότητα.
7. Στήριξη της προσπάθειας κατασκευής ειδικού σχολείου για παιδιά με αναπηρίες μέσω χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
8. Διερεύνηση τρόπων απασχόλησης των Α.Μ.Ε.Α. σε υπηρεσίες του Δήμου.
Εκτιμούμε ότι για τις τρεις πρώτες προτάσεις πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησής τους από το κληροδότημα Κοντολέοντος. Επίσης, σας επισυνάπτουμε φωτογραφικό υλικό που δείχνει τα συγκεκριμένα σημεία της πόλης που χρήζουν άμεσης προτεραιότητας για την δημιουργία ραμπών. Για την τέταρτη πρότασή μας (πρόσβαση Α.Μ.Ε.Α. στην θάλασσα μέσω ειδικών μηχανισμών) πρέπει ο Δήμος μας να επικοινωνήσει με τους αντίστοιχους Δήμους Μεγαρέων, Αλίμου, Βάρης – Βουλιαγμένης, όπου έχουν ήδη τοποθετήσει αυτούς τους μηχανισμούς βασιζόμενοι σε σχετική ευρεσιτεχνία (έχει δημοσιευτεί στο Ειδικό Δελτίο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Τ.Α. Ευρεσιτεχνίες – Φεβρουάριος 2011).
Πιστεύουμε ότι δεν είναι ανάγκη η αναπηρία να μας χτυπήσει την πόρτα προκειμένου να σκεφτούμε μετά τι θα κάνουμε. Πρέπει ως Δήμος να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά εντός πάντοτε των οικονομικών πλαισίων που διαθέτουμε.»