Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Χρ.Γραμματικόπουλος: "Απαιτείται Όραμα και Σχέδιο για να ξαναδούμε μεγάλα έργα στο Ναύπλιο"

"Αποτελεί κοινή πεποίθηση πλέον, ότι τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια τόσο στο Ναύπλιο όσο και συνολικά στον Δήμο δεν έχουμε δει να εκτελείται κάποιο αξιόλογο έργο. Οι δημότες έχουν χρόνια να δουν να «στήνεται» ένα σοβαρό εργοτάξιο κάποιου μεγάλου έργου. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, ορατή δια γυμνού οφθαλμού που δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση. Άλλωστε τα παραδείγματα μιας σειράς άλυτων σοβαρών θεμάτων είναι πολλά και χιλιοειπωμένα : Η δημιουργία μιας μαρίνας, η αξιοποίηση του λιμανιού, η επίλυση του προβλήματος της χωματερής στην Καραθώνα, τα έργα υποδομής με κυριότερο αυτό του νερού, η ολοκλήρωση των χωροταξικών και πολεοδομικών μελετών, είναι μερικά μόνο από αυτά.

Αυτήν την πραγματικότητα, της απουσίας έργου, έρχεται σήμερα να την παραδεχθεί και η ίδια η δημοτική αρχή με το τεχνικό πρόγραμμα της. Συγκεκριμένα στον πίνακα των συνεχιζόμενων έργων του τεχνικού προγράμματος, δηλαδή των έργων που αυτή την στιγμή εκτελούνται στον Δήμο μας αναφέρεται ένα ποσό 3,3 εκ. € από τα οποία όμως τα 2,8 εκ. € αφορούν την εκβάθυνση του λιμανιού η οποία ως γνωστόν δεν έχει ουσιαστικά ξεκινήσει!! Απομένει συνεπώς ένα ποσό 500 χιλιάδων που αφορά ασφαλτοστρώσεις-τσιμεντοστρώσεις και τις …εργασίες στον σκουπιδότοπο της Καραθώνας. Με δεδομένο μάλιστα ότι και από τις ασφαλτοστρώσεις ένα μέρος μόνον εκτελείται, καταλήγουμε στο στενάχωρο συμπέρασμα ότι στην ουσία τα έργα που εκτελούνται σήμερα στον Δήμο μας δεν ξεπερνούν τις 200-300 χιλ. € και αφορούν λίγες ασφαλτοστρώσεις / τσιμεντοστρώσεις και το.. στρώσιμο των σκουπιδιών στην Καραθώνα.

Αντιθέτως πλούσιος είναι ο πίνακας του τεχνικού προγράμματος που αφορά τα νέα έργα, αυτά δηλαδή που σύμφωνα με την δημοτική αρχή θα εκτελεστούν το 2019. Αυτός λοιπόν, ο θεωρητικός πίνακας, προβλέπει το ποσό των 10,7 εκ. €, με την μόνη διαφορά όμως ότι και στο περσινό τεχνικό πρόγραμμα ο αντίστοιχος πίνακας προέβλεπε για το 2018 ένα επίσης εντυπωσιακό νούμερο της τάξεως των 9 εκ. € και τελικώς όπως είδαμε είναι ζήτημα αν εκτελέστηκαν 200-300 χιλιάδες.

Τι φταίει λοιπόν; Γιατί τα τελευταία χρόνια δεν εκτελούνται νέα και αξιόλογα έργα στον Δήμο Ναυπλιέων; Πρόκειται για ανικανότητα, για κακοδιαχείριση των ίδιων οικονομικών πόρων με διοχέτευση τους σε ανούσιες δράσεις, για κακή γενικότερη οικονομικο-πολιτική συγκυρία; Σίγουρα είναι όλα τα παραπάνω μα κυρίως είναι κάτι άλλο, είναι η έλλειψη Οράματος για το Ναύπλιο. Ενός τόπου που θα μπορούσε να γίνει ξακουστός σε όλη την Ευρώπη, ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτισμού και Τουρισμού. Ένας στόχος απολύτως εφικτός κατά την γνώμη μου, με την εφαρμογή μιας στρατηγικής που θα βασιζόταν στο μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, την Θάλασσα. Προς την Θάλασσα πρέπει να στραφεί όλη η "οπτική"  μας με μια σειρά πολύ συγκεκριμένων έργων, όπως: 1/ Κατασκευή ενός αρχιτεκτονικά κομψού, εμβληματικού Μεγάρου Πολιτισμού επί της παραλιακής οδού, ένα κτίριο που θα αλλάξει επίπεδο τον Δήμο μας προσελκύοντας διεθνή συνέδρια , θεατρικές παραστάσεις και στεγάζοντας υπηρεσίες αλλά και την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, 2/ Άμεση λειτουργία μαρίνας στο υπάρχων λιμάνι επί της οδού Μπουμπουλίνας μπροστά στην παλαιά πόλη, 3/ Ανάπλαση της παραλιακής εισόδου του Ναυπλίου, και μετατροπή της στην κύρια είσοδο της πόλης που ταυτόχρονα θα περιβάλλεται από πεζόδρομους/ποδηλατόδρομους , είμαστε παραθαλάσσια πόλη και η είσοδος μας επιβάλλεται να είναι από εκεί, 4/ άμεση ολοκλήρωση όλων των έργων υποδομής με κυριότερο το νερό σε κάθε άκρο του Δήμου, 5/ προσεκτική ολοκλήρωση των χωροταξικών και πολεοδομικών μελετών για να μπει σε μια σειρά ο Δήμος με προοπτική και πρόβλεψη για τα επόμενα 30 χρόνια.

Σε αυτό το Όραμα και τα κυριότερα έργα που το συνοδεύουν έχω αναφερθεί διεξοδικά πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, ήταν και παραμένει ο μοναδικός λόγος, το μοναδικό κίνητρο της ενασχόλησης μου με τα δημοτικά πράγματα. Ένα Όραμα που σίγουρα άξιζε και ακόμα αξίζει τον κόπο.."

 (Τοποθέτηση Χρ.Γραμματικόπουλου  στο Δημοτικό Συμβούλιο για το τεχνικό πρόγραμμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου