Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

«Να περιέλθει το ΞΕΝΙΑ Ναυπλίου στο Δήμο πρότεινε ο Γραμματικόπουλος»


 « Το εγκαταλελειμμένο παλαιό ΞΕΝΙΑ Ναυπλίου πρέπει να περάσει στον Δήμο προκειμένου να ανακαινισθεί και να χρησιμοποιηθεί ως Συνεδριακό Κέντρο διεθνούς εμβέλειας ..» αυτή την πρόταση κατέθεσε ο Χρήστος Γραμματικόπουλος στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, δημιουργώντας αίσθηση αφού και ο ίδιος αναγνώρισε ότι ο στόχος είναι φιλόδοξος και δύσκολος όχι όμως και αδύνατος. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου επισήμανε ότι είναι αδιανόητο το Ξενία να σαπίζει, παραμένοντας αναξιοποίητο τόσα χρόνια και ο Δήμος να παραμένει θεατής, προσθέτοντας ότι έφτασε η ώρα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να ζητήσουμε από την ΕΤ.Α.Δ. ΑΕ, που νοικιάζει το συγκρότημα στην εταιρία ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ, να παραχωρηθεί το Ξενία στο Δήμο με σκοπό την ανακαίνιση και μετατροπή του, σε Συνεδριακό Κέντρο διεθνούς εμβέλειας. 

Εν’ συνεχεία ο Χρήστος Γραμματικόπουλος περιέγραψε τα βήματα που πρέπει να γίνουν λέγοντας:
 "...το παλαιό ΞΕΝΙΑ δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει να σαπίζει και εμείς ως Δήμος να μην κάνουμε απολύτως τίποτα. Έφτασε η ώρα να αναλάβουμε δυναμικές πρωτοβουλίες. Πρώτα απ' όλα πρέπει να παρθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία θα ζητείται η παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ στο Δήμο, μέσω τροποποίησης της υπάρχουσας σύμβασης μίσθωσης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για Συνεδριακό Κέντρο. Εν' συνεχεία, με σοβαρή νομική υποστήριξη, ο Δήμος πρέπει να έρθει σε επαφή τόσο με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου όσο και με την σημερινή μισθώτρια εταιρεία. Παράλληλα πρέπει να δρομολογηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την μελέτη ανακαίνισης του κτιρίου, καθώς και η σύνταξη αντίστοιχης τεχνικοοικονομικής μελέτης αλλά και μελέτης οικονομικής βιωσιμότητος. Έτσι θα προετοιμάζουμε τα βασικά εργαλεία για την χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος ενώ ταυτόχρονα θα είμαστε πειστικοί έναντι των συνομιλητών μας περί της αποφασιστικότητας μας να προχωρήσουμε το όλο σχέδιο. Προσοχή, δεν λέω να αρχίσουμε να πληρώνουμε άσκοπα και προκαταβολικά μελέτες, μιλώ όμως για μία σοβαρή προεργασία σε τεχνικό, διαδικαστικό και πολιτικό επίπεδο. Αναγνωρίζω ότι η πρόταση φαίνεται δύσκολα υλοποιήσιμη και ίσως υπερβολικά φιλόδοξη, όμως πιστεύω ότι με σωστούς χειρισμούς, με πίστη και αποφασιστικότητα μπορεί να υλοποιηθεί τοποθετώντας πανευρωπαϊκά πλέον το Ναύπλιο σε άλλο επίπεδο από κάθε άποψη. Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που τροποποιείται μία σύμβαση, και ειδικά η συγκεκριμένη. Τέλος θα ήθελα να επισημάνω δύο στοιχεία , πρώτον ότι η σύμβαση ΕΤΑΔ (πρώην ΕΤΑ) –Αργολικού Ήλιου που λήγει το 2030 προέβλεπε να έχουν υλοποιηθεί έως το 2016 εργασίες ανακαίνισης στο παλαιό Ξενία και όχι μόνο, άρα η χρονική στιγμή που διανύουμε έχει την σημασία της. Δεύτερον, ότι υπάρχουν ήδη ορισμένα συγκροτήματα ΞΕΝΙΑ ανά την χώρα που ανήκουν σε Δήμους, δεν λέω ότι είναι όμοιες περιπτώσεις, όμως έχει και αυτό το στοιχείο την αξία του. Φυσικά υπάρχουν και άλλα σοβαρά δεδομένα που έχουν να κάνουν συνολικά με την ανωτέρω σύμβαση μίσθωσης, τα οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο Δήμος στην προσπάθεια του."


Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Μην κρύβεστε κε Κωστούρο και απαντήστε που πάνε τα χρήματα των δημοτών.

Καμία απάντηση από τον κ. Κωστούρο στα ερωτήματα Γραμματικόπουλου για τις απ’ ευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ σε αθηναϊκές εταιρείες. Κουβέντα για τους κρυφούς χορηγούς. Πλήρης σιωπή για το που σκορπά τα λεφτά των δημοτών. Ο κ. Δήμαρχος προτίμησε μόνο να ειρωνευτεί και να υβρίσει για άλλη μία φορά τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης. Βρίσκεται δε σε τέτοια σύγχυση, που δεν κατάφερε ούτε καν να διαβάσει σωστά μία απλή ανακοίνωση, μπερδεύοντας τις παραγράφους, τις χρονιές και τις εταιρείες, λες και αυτό να ήταν το πρόβλημα. Προφανώς είναι τόσες πολλές οι απ’ ευθείας αναθέσεις και τόσες πολλές οι Αθηναϊκές εταιρείες που έχει μπερδευτεί και ο ίδιος.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Απ'ευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ, κυρίως προς Αθήνα,για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Ναυπλίου.

Ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά περί του προσώπου που είχε την "φαεινή" ιδέα ο κ. Δήμαρχος να προσκαλέσει για την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων το περασμένο Σάββατο. Χωρίς αμφιβολία ήταν λάθος για την πόλη και μεγάλο επικοινωνιακό αυτογκόλ για τον ίδιο η συγκεκριμένη επιλογή. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για το τι σημαίνουν Χριστούγεννα, ειδικά για τα παιδιά, και για το τι συμβολίζει μια πόλη σαν το Ναύπλιο. Από εκεί και πέρα όμως, δεν πρέπει να χάνεται το μέτρο στην κριτική που εύλογα ασκείται και να φτάνουμε σε υπερβολές που κάποιες φορές ξεπερνούν και το ίδιο το γεγονός αποπροσανατολίζοντας τελικά από κάποια άλλα θέματα που θα πρέπει να εξηγηθούν άμεσα από την δημοτική αρχή και τον ίδιο τον κ.Δήμαρχο.

Για παράδειγμα οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα των περίφημων χορηγών. Ποιοι είναι και τι πληρώνουν. Είναι ζήτημα στοιχειώδους διαφάνειας οι δημότες να γνωρίζουν. Επίσης πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις, γιατί και για τις φετινές Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις γίνονται απ' ευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ σε Αθηναϊκές κυρίως εταιρίες. Και συγκεκριμένα 18.000 ευρώ από τον ΔΟΠΠΑΤ και 24.000 ευρώ απ'ευθείας ανάθεση από τον Δήμαρχο (αριθ. αποφ.1905/6-12-2016) (δείτε αναλυτικά στον σύνδεσμο που ακολουθεί)
https://diavgeia.gov.gr/doc/62%CE%A4%CE%9C%CE%A9%CE%9A%CE%A6-%CE%9A%CE%951?inline=true

Τα ίδια είχαν συμβεί και πέρσι, όπου είχαν δοθεί με απ'ευθείας ανάθεση στην ίδια Αθηναϊκή εταιρεία 23.308 ευρώ από τον Δήμαρχο και 24.600 ευρώ από τον ΔΟΠΠΑΤ. (δείτε στους συνδέσμους που ακολουθούν αναλυτικά τις αποφάσεις):
 https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A94%CE%A5%CE%A0%CE%A9%CE%9A%CE%A6-%CE%A31%CE%A7?inline=true

https://diavgeia.gov.gr/doc/62%CE%A0%CE%92%CE%9F%CE%9A%CE%A9%CE%9B-%CE%9F8%CE%9F?inline=true

Για όλα τα παραπάνω χρειάζονται καθαρές απαντήσεις από την δημοτική αρχή. Ο Δήμος δεν είναι μαγαζί κανενός και το δημοτικό χρήμα απαιτεί διαφάνεια στην διαχείριση του. Τουλάχιστον για τα μεγάλα ποσά θα μπορούσαν εγκαίρως να γίνουν διαγωνισμοί και να πετύχουμε έτσι καλύτερο οικονομικό αλλά και αισθητικό αποτέλεσμα.


Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Με 16 θέματα συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝ.


Με 16 θέματα η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης – Αποχέτευσης Ναυπλίου (Δ.Ε.Υ.Α.Ν.), που θα διεξαχθεί στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. σήμερα (Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016) και ώρα 13:30.Αναλυτικά τα θέματα είναι :

Θέμα 1ο: Περί εγκρίσεως του τεχνικού προγράμματος έτους 2017

Θέμα 2ο: Περί εγκρίσεως του Προϋπολογισμού έτους 2017

Θέμα 3ο : Περί εγκρίσεως της τροποποιήσεως προϋπολογισμού έτους 2016 (τεχνικού προγράμματος)

Θέμα 4ο: Περί εγκρίσεως της υπ’ αριθμ. 84/2016 μελέτης του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΕΑΤΙΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ΚΑΙ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΡΑΘΩΝΑΣ», και καθορισμού τρόπου εκτέλεσης .

Θέμα 5ο: Περί εγκρίσεως της Τεχνικής Περιγραφής του έργου: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΛΕΥΚΑΚΙΩΝ»

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Την Δευτέρα το απόγευμα (19:00) Δημοτικό Συμβούλιο με 22 θέματα.

Παρακάτω τα θέματα:

1ο ΘΕΜΑ ΗΔ

Περί εγκρίσεως υποβολής πρότασης –αίτησης χρηματοδότησης του Δήμου για την πράξη :« Συγκρότηση & λειτουργία Κέντρου Κοινότητας & Κινητής Μονάδας στο Δήμο Ναυπλιέων με περιοχή ευθύνης την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας ». 

2ο ΘΕΜΑ ΗΔ

Περί εγκρίσεως Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Ναυπλιέων και των Δήμων εταίρων Άργους – Μυκηνών, Επιδαύρου & Ερμιονίδας. 

3ο ΘΕΜΑ ΗΔ

Έγκριση συμμετοχής του Δ. Ναυπλιέων στην πράξη Κέντρα Δια Βίου μάθησης (ΚΔΒΜ) –Νέα Φάση με κωδικό ΟΠΣ 5002212 και ορισμός υπευθύνου εκπροσώπου του Δήμου.