Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Την ερχόμενη Δευτέρα (4 Ιουλίου) και ώρα 20:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου. Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής (κάντε κλικ για μεγέθυνση):



Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

Στο τέλος της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης (μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε το Δ.Σ.) ο κ. Αναγνωσταράς ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του γηροκομείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις ώρες πρωτύτερα, κατά την έναρξη του Δ.Σ., είχαν τεθεί από την αντιπολίτευση τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το γηροκομείο.

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΕΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το οξύ οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το γηροκομείο Ναυπλίου έθεσε προ ημερησίας διατάξεως στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "ΝΑΥΠΛΙΟ ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ" κ. Χρ. Γραμματικόπουλος. Ο κ. Γραμματικόπουλος επισήμανε το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει σήμερα το γηροκομείο και ζήτησε από τον κ. Δήμαρχο να υπάρξει η πολιτική βούληση εκ μέρους του προκειμένου να διασωθεί το συγκεκριμένο ίδρυμα. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημαντική κοινωνική προσφορά του γηροκομείου προς τους ηλικιωμένους της πόλης μας, ενώ τόνισε ότι πιθανό κλείσιμο του γηροκομείου θα επιφέρει τεράστιο πρόβλημα και για τους εργαζόμενους σε αυτό. Προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος, ο κ. Γραμματικόπουλος ζήτησε από τον κ. Δήμαρχο να ενεργοποιήσει όλο το νομικό του "οπλοστάσιο" με δεδομένο ότι το πρόβλημα χρήζει λεπτού νομικού χειρισμού. Ο κ. Δήμαρχος από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα ασχοληθεί με το πρόβλημα αυτό προκειμένου να εξευρεθεί λύση.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Σήμερα το απόγευμα και ώρα 20:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου. Αναλυτικά τα θέματα του συμβουλίου είναι τα εξής (κάντε κλικ για μεγέθυνση):

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ κ. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Επτά ολόκληρους μήνες σχεδόν μετά τις εκλογές, ο κ. Αναγνωσταράς εξέδωσε δελτίο τύπου αναφορικά με το περίφημο πρόγραμμα Αστικής Ανάπλασης της Πρόνοιας και με αφορμή σχετικό έγγραφο του ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης μετά από καταγγελία που του είχε κάνει ο κ. Τσούρνος. Θυμίζουμε ότι κατά την προεκλογική περίοδο πολλές φορές ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "ΝΑΥΠΛΙΟ ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ" κ. Γραμματικόπουλος ζητούσε να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τότε ο κ. Δήμαρχος δεν έδινε λεπτομερή στοιχεία παρά μόνο γενικές απαντήσεις του τύπου ότι τα χρήματα προήρχοντο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο Δήμος δεν είχε κάποια ιδιαίτερη ανάμιξη (!!) ως προς την διαχείρισή τους. Σας παραθέτουμε αναλυτικά τόσο το δελτίο τύπου του κ. Αναγνωσταρά όσο και την απάντηση του κ. Γραμματικόπουλου.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ


ΘΕΜΑ: «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»
"Όπως είναι γνωστό ο Δήμος μας είχε χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 3 144 050 ευρώ για να εκπονήσει το «Πρόγραμμα ολοκλήρωσης Αστικής Ανάπλασης της περιοχής Πρόνοια του Δήμου Ναυπλιέων»

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάχθηκαν έργα και δράσεις στις 14/10/2003.

Με την χρηματοδότηση αυτή κατασκευάστηκαν διάφορα έργα όπως: Ανακαίνιση κέντρου ΚΑΠΗ, κατασκευή παιδικού σταθμού στην Ευαγγελίστρια, κατασκευή πολιτιστικού πεζόδρομου στην Πρόνοια, κατασκευή πλατείας στο ρέμα δρόμου προς Καραθώνα, αποχέτευση όμβριων περιοχής Πρόνοιας, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κτλ.

Δυστυχώς το τεράστιο αυτό έργο που έγινε μάλιστα με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Πελ/σου αποτέλεσε αφορμή για κακόπιστη κριτική όπως επίσης έγινε αφορμή να κατηγορηθούμε για κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια από διάφορους και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε και ως κορυφαίο παράδειγμα αδιαφάνειας κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Τσούρνος ξεκίνησε πρώτος και ακολούθησε ο κ. Γραμματικόπουλος. Και οι δύο σε κάθε ευκαιρία αναρωτιόντουσαν που πήγαν τα 3.000.000,00€ της Πρόνοιας!!!

Παρά το γεγονός ότι είχα απαντήσει πως τα χρήματα αυτά ποτέ δεν ήρθαν στο Ταμείο του Δήμου και ότι οι πληρωμές γίνονταν απ’ ευθείας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου κατόπιν ελέγχου της προόδου των έργων, ο κ. Γραμματικόπουλος επέμενε να αφήνει σκιές για κακοδιαχείριση.

Μάλιστα ο Δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κος Χρήστος Γραμματικόπουλος σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τον ίδιο στις 2 Φεβρουαρίου 2010 μιλώντας για την γενικότερη κατάσταση στο Δήμο Ναυπλιέων αναφερόμενος σε ζητήματα κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας τόνισε το ζήτημα της διαχείρισης των 3.000.000,00€ για την υποτιθέμενη όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ανάπλαση της πρόνοιας. Και ρωτά συγκεκριμένα «Τελικά που πήγαν τα χρήματα;»

Σε μεταγενέστερη του εμφάνιση στον τηλεοπτικό σταθμό DRTV στις 2/3/2011 αναφέρεται στον Δήμαρχο Ναυπλιέων τον οποίο κατηγορεί για αδιαφάνεια στην διαχείριση του δημοτικού χρήματος και μεταξύ άλλων τονίζει «υπάρχει αδιαφάνεια στην διάθεση των 3.000.000,00€ για την ανάπλαση της Πρόνοιας».

Στην τελευταία προεκλογική του ομιλία στην Πρόνοια στις 5 Νοεμβρίου 2010 ο κ. Γραμματικόπουλος αναφερόμενος στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και συγκεκριμένα στο έργο της ανάπλασης της Πρόνοιας είπε χαρακτηριστικά «H Πρόνοια είναι εγκαταλελειμμένη, ξεχασμένη. Ακόμα αναρωτιόμαστε τι έγιναν 3.000.000,00€. Τρία εκατομμύρια ευρώ τα οποία τα είχαν. Είχαν το κονδύλι για την Πρόνοια. Ας μας απαντήσουν».

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να έχει πέσει μια τεράστια σκιά πάνω μου, και μερίδα συνδημοτών μας να θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι πράγματι κάτι μεμπτό έχει γίνει.

Σήμερα είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι τίποτα το μεμπτό δεν υπήρξε στην διαχείριση αυτού του ποσού και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο.

Έχω στα χέρια μου το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης οι οποίοι διενήργησαν οικονομικό έλεγχο, ύστερα από έγγραφη καταγγελία του κ. Τσούρνου,

στον Δήμο Ναυπλιέων και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες όπως :

α) Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελ/σου και

β) Περιφερειακός Τομέας Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελ/σου.

Ειδικότερα ερευνήθηκε η καταγγελία του κ. Τσούρνου ότι από τον προϋπολογισμό του έργου δηλ. 3.144.000,00€ διατέθηκε το ποσό των 1.123.000,00€ για το έργο, ενώ για το υπόλοιπο ποσό δεν είχε πληροφόρηση για το που διατέθηκε. Δηλαδή κατά τον κ. Τσούρνο αγνοείτο η τύχη ενός ποσού 2.021.000,00€.

Σας παραθέτω λοιπόν το συμπέρασμα του ελέγχου:

«Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου «Προγράμματος Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης της περιοχής Πρόνοια του Δήμου Ναυπλίου», εντάχθηκαν τα προγράμματα για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου 2000-2006 και υλοποιήθηκαν από το Δήμο Ναυπλιέων και τους εμπλεκόμενους μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης φορείς (ΔΕΤΑΝ- ΔΕΠΑΝ- ΔΕΥΑΝ) έργα- πράξεις συνολικού τελικού κόστους 2.391.656,49€ (1.854.935,85+ 536.720,64), όπως διαμορφώθηκε μετά την έκπτωση των εργολάβων και τις εργασίες που πιστοποιήθηκαν. Τα υπόλοιπα έργα- πράξεις του «Προγράμματος Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης της περιοχής Πρόνοια Ναυπλίου» δεν εντάχθηκαν τελικά για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου 2000-2006 και ως εκ τούτου δεν εκταμιεύθηκε η δαπάνη».

Είναι λοιπόν σαφές ότι τίποτα το αδιαφανές δεν υπήρξε στη διαχείριση των χρημάτων και βέβαια καμία κακοδιαχείριση δεν διαπιστώθηκε.

Ύστερα από όλα αυτά ελπίζω να πείστηκαν, τόσο ο κ. Τσούρνος, όσο και ο κ. Γραμματικόπουλος."



ΑΠΑΝΤΗΣΗ  κ. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

"Πίστευα ότι το μείζον στο δημόσιο διάλογο ανάμεσα σε αντιπολίτευση και συμπολίτευση, θα έπρεπε να είναι η εφαρμοστέα πολιτική για το παρόν και το μέλλον του νέου Δήμου μας. Ιδίως, μάλιστα, στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Γι’ αυτό το λόγο το πρώτο εξάμηνο της νέας δημοτικής περιόδου, η δημοτική μας παράταξη άσκησε σοβαρά και υπεύθυνα τον ρόλο της ως αντιπολίτευση καταθέτοντας πολλές προτάσεις – ιδέες αλλά και ασκώντας έντονη κριτική – έλεγχο όπου έπρεπε. Επιλέξαμε συνειδητά να μην ξύσουμε πληγές του παρελθόντος και γενικότερα να μην οξύνουμε το πολιτικό κλίμα. Αφού όμως ο κ. Δήμαρχος, με αφορμή το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αναφορικά με τα εκτελούμενα έργα του προγράμματος της Αστικής Ανάπλασης Πρόνοιας, επιθυμεί να συζητήσουμε για το παρελθόν και τον τρόπο με τον οποίο διοίκησε, πολύ ευχαρίστως να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση.

Εμείς σε αυτή την υπόθεση, όπως και σε πολλές άλλες, ζητούσαμε από τον κ. Δήμαρχο, συνεχώς και πιεστικά, το απολύτως προφανές. Δηλαδή, να ενημερώσει, ως όφειλε, τους πολίτες πού πηγαίνουν τα χρήματα αυτού του προγράμματος. Χρήματα τα οποία προήρχοντο μεν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά η κατεύθυνσή τους (δηλαδή, σε ποια έργα θα πήγαιναν και με ποιες διαδικασίες ανάθεσης), η εκταμίευσή τους (μέσω πιστοποιήσεων της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου) και τελικώς, η συνολική διαχείρισή τους εγένοντο από τον Δήμο και την Δημοτική Αρχή. Πού είναι λοιπόν το παράλογο; Γιατί ο κ. Δήμαρχος «εκνευριζόταν» και τότε αλλά και σήμερα; Οι απαντήσεις που τότε παρείχε δεν ήταν επαρκείς και το γνώριζε πολύ καλά. Ήταν λογικό επομένως να εντείνουμε τις πιέσεις μας, πάντοτε με κόσμιο τρόπο, τη στιγμή μάλιστα που βλέπαμε και δυστυχώς εξακολουθούμε να βλέπουμε την περιοχή της Πρόνοιας να «μαραζώνει». Αξίζει σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι η τεράστια σκιά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Δήμαρχος, στο πρόσωπό του προήλθε από τις αλλεπάλληλες και σφοδρές δηλώσεις τόσο για αυτό όσο και για άλλα θέματα από τον κ. Τσούρνο. Άλλωστε, ο κ. Τσούρνος ήταν αυτός που κατήγγειλε τον κ. Δήμαρχο στον ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης για την περίπτωση της Πρόνοιας. Είναι το ίδιο πρόσωπο κ. Δήμαρχε που ενώ από τη μία το κατηγορείτε για την καταγγελία του και το γεγονός ότι σας «έσυρε» στον ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, από την άλλη το προσλαμβάνετε (!!) ως ειδικό σας σύμβουλο και συνεργάτη (!!). Σε αυτό το σημείο οφείλω να παραδεχτώ ότι μας έχετε αφήσει άφωνους. Ασφαλώς ουδέποτε ήταν το δυνατό σας σημείο η πολιτική αξιοπιστία και η σταθερότητα σε θέσεις και απόψεις, σε αυτή όμως την περίπτωση ομολογουμένως σπάσατε κάθε ρεκόρ.

Κλείνοντας κ. Δήμαρχε, καλοπροαίρετα σας καλώ:

1) Να δώσετε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να ενημερωθούμε τα 2.391.656,49 € πού ακριβώς πήγαν, ποια έργα ακριβώς αφορούσαν, σε τι ποσά, με ποιες διαδικασίες και σε ποιες ή σε ποια ακριβώς περιοχή. Προκειμένου να δούμε την ουσία και όχι τους τύπους. Προκειμένου να καταλάβουμε πώς γίνεται να ξοδεύτηκε ένα τόσο σοβαρό ποσό και όχι μόνο σοβαρή αστική ανάπλαση να μην έχει γίνει στην Πρόνοια αλλά τελικώς σήμερα η Πρόνοια να είναι πιο υποβαθμισμένη από ποτέ.

2) Να σοβαρευτείτε και να στρωθείτε στη δουλειά. Διότι μετά από τους πρώτους έξη μήνες, το μόνο που έχετε να παρουσιάσετε είναι τα απαράδεκτα φοροεισπρακτικά δημοτικά τέλη, τα οποία επιβάλλατε απ’ άκρον εις άκρον στον Δήμο «γονατίζοντας» τους συνδημότες μας.

3) Να υπηρετήσετε ουσιαστικότερα το θέμα της διαφάνειας. Δεν είναι δυνατόν σήμερα μετά από έξη ολόκληρους μήνες να είμαστε ο μοναδικός Δήμος πανελλαδικά δίχως ιστοσελίδα. Για ποια διαφάνεια μπορούμε να μιλάμε;

Η δική μας δημοτική παράταξη θα συνεχίσει την υπεύθυνη αντιπολιτευτική της στάση στηρίζοντας τη Δημοτική Αρχή όταν αυτή υπηρετεί το δημοτικό συμφέρον αλλά και καταγγέλοντάς την σε κάθε αντίθετη περίπτωση."






















































Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ο ΝΙΚΟΣ ΑΡΜΑΤΑΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Το δημοτικό συμβούλιο όρισε, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, τον κ. Νίκο Αρματά ως νέο Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος από τη θέση αυτή κ. Αναγνωσταρά. Επίσης, εξέλεξε ως αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. τον κ. Παναγιώτη Βαμβακά.

"ΔΙΧΑΣΕ" ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η διενέργεια του 20ού μουσικού φεστιβάλ Ναυπλίου, με προϋπολογισμό 24.500 €. Ενώ υπήρξε σχετική ομοφωνία ως προς την αναγκαιότητα διατήρησης αυτού του θεσμού, καθώς και ως προς τον προϋπολογισμό, πρόβλημα προέκυψε όταν γνωστοποιήθηκε ότι το περιεχόμενο του φετινού μουσικού φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο σε Τούρκους καλλιτέχνες (κλασικής μουσικής) υπό την αιγίδα και τη χορηγία της Τουρκικής Πρεσβείας. Στο σημείο αυτό υπήρξαν πολλές ενστάσεις, τόσο από συμβούλους της αντιπολιτεύσεως όσο και από συμβούλους της συμπολιτεύσεως, κυρίως ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης ανάρτησης της Τουρκικής σημαίας σε διάφορους ιστορικούς χώρους, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "ΝΑΥΠΛΙΟ ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ" κ. Γραμματικόπουλος, τόνισε την αναγκαιότητα της διατήρησης και αναβάθμισης του συγκεκριμένου θεσμού, επισήμανε ότι αυτός ο 20ετής θεσμός συμβάλλει στην προβολή του Ναυπλίου και είναι εμβληματικής σημασίας για τον Δήμο. Παράλληλα, συμφώνησε ως προς το ύψος του προϋπολογισμού, ενώ αναφορικά με το περιεχόμενο του φεστιβάλ εξέφρασε και τον δικό του προβληματισμό ως προς τους συμβολισμούς που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν, τονίζοντας όμως ότι δεν θα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα μέσα από ένα ακραίο εθνικιστικό πλαίσιο.

Η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανάρτηση Τουρκικής σημαίας σε ιστορικούς χώρους, όπου και θα πραγματοποιηθούν οι αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Αύριο το μεσημέρι (13:00 μ.μ.) θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. στο Δημαρχείο Ναυπλίου. Αναλυτικά τα θέματα είναι τα εξής (κάντε κλικ για μεγέθυνση):


ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ Δ.Σ. ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

Σήμερα το απόγευμα, όπως είναι ήδη γνωστό, θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση του 8ου θέματος που έχει σχέση με την διοργάνωση του 20ού μουσικού φεστιβάλ Ναυπλίου 2011. Επίσης, στο 4ο θέμα θα αποφασιστεί ο ορισμός του νέου Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. σε αντικατάσταση του, προσφάτως παραιτηθέντος, κ. Αναγνωσταρά.

Για όλα τα θέματα του Δ.Σ. έχετε ήδη ενημερωθεί με προηγούμενη ανάρτηση.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΝΕΟ Δ.Σ. ΝΑΥΠΛΙΟΥ. ΘΑ ΟΡΙΣΕΙ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Την ερχόμενη Τετάρτη (8 Ιουνίου) και ώρα 19:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου. Ξεχωρίζει ο ορισμός του νέου Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. λόγω της πρόσφατης παραίτησης του κ. Αναγνωσταρά από την θέση αυτή. Αναλυτικά τα θέματα είναι τα εξής (κάντε κλικ για μεγέθυνση):

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: ΠΛΗΡΗΣ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Eπίσημη ενημέρωση για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης, ένα χρόνο μετά τον "Καλλικράτη", παρείχε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, με επιστολή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς. Ειδικότερα και όπως επισημαίνει ο κ. Ραγκούσης στην επιστολή του, έχοντας υπόψη τους πρώτους μήνες εφαρμογής του Προγράμματος και μετά την δημιουργία και ενεργοποίηση της Κεντρικής Βάσης Δεδομένων, υπάρχει η δυνατότητα παράθεσης ακριβών και έγκυρων στοιχείων, πράγμα που, με τη σειρά του, επιτρέπει να γνωρίζουμε για πρώτη φορά τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των δήμων και των περιφερειών.

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία, σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται θέμα υποχρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών και τα σταθερά έσοδα των ΟΤΑ υπολογισμένα με ασφαλή τρόπο, στη βάση των τρεχουσών αποδόσεων της κρατικής χρηματοδότησης, ανέρχονται σε ύψος 4 δισ. ευρώ για τους δήμους και 670 εκατ. ευρώ για τις περιφέρειες, υπερκαλύπτοντας τις δαπάνες για τη λειτουργία και άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Οι δαπάνες υπολογίστηκαν σε συνολικό ύψος 3,8 δισ. ευρώ για τους δήμους και 582 εκατ. ευρώ για τις περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους εξυπηρέτησης του δανεισμού τους.

Η πλήρης κάλυψη της χρηματοδότησης της λειτουργίας των ΟΤΑ, όπως προαναφέρθηκε, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονιστεί ότι διασφαλίζεται, ταυτόχρονα με εξοικονομήσεις που έχουν επιτευχθεί για τον κρατικό προϋπολογισμό και οι οποίες προκύπτουν από τη σύγκριση του κόστους της αυτοδιοίκησης το 2009 με το σημερινό.

(πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, του Στέλιου Ιωάννου, 1-6-2011)