Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Το πρόβλημα της διάθεσης και διαχείρισης των απορριμμάτων είναι χρόνιο και εξαιρετικά δυσεπίλυτο. Δεν απασχολεί μόνο τον Δήμο μας αλλά ολόκληρο το Νομό Αργολίδος. Η ευθύνη της πολιτείας και συγκεκριμένα των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι μεγάλη, καθώς έχουν διαχειριστεί «πακτωλούς» ευρωπαϊκών κονδυλίων δίχως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στα περισσότερα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη το ανωτέρω πρόβλημα έχει επιλυθεί χάρη στη βούληση και την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεών τους.


Στον Δήμο μας το πρόβλημα έγινε ασφυκτικότατο με το κλείσιμο της χωματερής του Δήμου Άργους πριν από λίγα χρόνια. Τότε, τόσο εμείς σαν Δήμος όσο και άλλοι Δήμοι, υποχρεωθήκαμε να προκρίνουμε τη λύση των ιδιωτών εργολάβων που θα περισυνέλλεγαν, θα μετέφεραν και τελικώς θα πέταγαν τα απορρίμματα εκτός Νομού. Λύση, ασφαλώς ανάγκης με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τον Δήμο μας, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Δυστυχώς ορισμένοι εκ των εργολάβων για προφανείς λόγους κερδοσκοπίας αντί να μεταφέρουν εκτός Νομού τα απορρίμματα τα πετούν παρανόμως όπου μπορεί να φανταστεί κανείς εντός του Νομού. Θύμα αυτής της απαράδεκτης πρακτικής έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και η Καραθώνα. Σήμερα στην Καραθώνα έχει ουσιαστικά δημιουργηθεί μία παράνομη χωματερή με τραγικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, για το περιβάλλον, για την αισθητική μας, για τον τουρισμό μας. Η Καραθώνα, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά «όπλα» της πόλης μας, εξαιτίας της απαραδέκτου αυτής καταστάσεως πλήττεται ανεπανόρθωτα. Οι μυρωδιές από τη χωματερή «αρωματίζουν» όλη την πλαζ προκαλώντας δημότες και τουρίστες. Η εικόνα είναι κυριολεκτικώς τριτοκοσμική.

Κατόπιν όλων αυτών εμείς προτείνουμε προς τη Δημοτική Αρχή τα εξής:

1) Σήμερα κιόλας σφράγισμα της περιοχής. Οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο του δρόμου που οδηγεί στην εν λόγω περιοχή της Καραθώνας.

2) Ολοκληρωτικός καθαρισμός και αποκατάσταση του χώρου. Κατόπιν, δενδροφύτευση του χώρου.

3) Ανάπτυξη της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Ήτοι την διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, την ανάκτηση, την ανακύκλωση. Σύμφωνα με έγκριτες μελέτες μέσω της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων είναι δυνατό να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών έως και 50%. Παράλληλα ενισχύεται η τοπική οικονομία και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.


Οι συνεργάτες μου και εγώ γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Όμως θεωρούμε ότι οι παραπάνω προτάσεις μας είναι μία κάποια αρχή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπλίου